Здравейте домашни пивовари!
Голям фен съм на качествената бира и от доста време искам да се пробвам да направя собствено производство. Понеже обичам да правя нещата както трябва и за собствено удоволетворение, исках да си набавя важните такъми преди да започна. Най-сетне успях да намеря малко време по коледните празници и сварих първата си бира. Определено резултата е много добър ейл (амбър). За съжаление не успях да измеря abv, заради липса на захаромер.
Няма да описвам целия процес – описван е подробно във форума. Ще спомена само за някои стъпки, които трябва да подобря следващия път. Надявам се да са полезни и на другите начинаещи.
Озахаряването: “пивоварната” ми е на полуоткрито барбекю на вилата и поддържането на t от 67 и 72 градуса в тенджерата беше трудно при околна t от около 1-2 градуса. Включвах 2 пъти газовия котлон (9kw). За следващия път съм я изолирал с изрязана постелка за йога. Ако се наложи или ще добавя малко гореща вода или ще дозагрея на ел. Котлон (по-лесно се регулира t).
Прецеждането: лаутертюна се беше спукал при транспортирането под и над канелката (може би ще е добре, като се праща по куриер каналката да не е завита...) и беше малко трудно, защото течеше от някоко места. Като цяло мина бързо, защото махнах винилната мрежа и разбърквах по-дълбоко (което е грешка). За другия път си направих маштюн, като пробих тенджерата, сложих кран и оплетката от мека връзка. Надявам се така да е по-удобно и да избегна окисляване при прехвърлянето от съд в съд.
Охлаждането: Въпреки ниските t навън да смъкнеш от 100 до 25 градуса не става бързо. Бях замразил няколко бутилки с вода във фризера, които заедно с някоко пълнителя за хладилна чанта сложих директно в мъстта. Така падна до около 50 градуса за 20-тина мин., но после трябваше да стои навън още два часа доката стане 25. За другия път си взех серпентина от магазина и се надявам да избегна този проблем.
Бутилирането: Понеже ферментора ми е съклена дамаджана, прехвърлях бирата в бутилки с маркуч по стар винарски/бензинджийски способ, което увеличи риска от заразяване и доведе до немалко разлята бира. За другия път си взех ръчен сифон с тръба за бутилиране (bottling stick).
Въпреки гореизброените проблеми, се получи много добра бира – ароматна, плътна с леки плодови нотки (S33), сравнима като вкус с добрите купешки ейлове, които съм опитвал. Газировката и пяната са под очакванията ми е малко по-мътна, но за първи опит е супер.
Зарибих се много и последния месец изчетох почти целия форум (поздравления и блгодарности на всички споделили своя опит тук), поизчетох доста и в HBT. В резултат на всичко, нямам търпение да започна втората варка…
Cheers!