Подготовка за първа бира

Модератор: Martin

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 10 Яну 2016, 22:56

Лаутертун имам, следващата стъпка е серпентината. А за отказване не съм си и помислял. Най-доброто тепърва предстои :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот victoryvt » 11 Яну 2016, 10:16

Дрождите за час в гола вода не е много ясно дали са живи, но ако все пак са оцелели - недей чака водния клапан да забълбука (понеже има много голяма въздушна възглавница в дамаджаната) - ами виж дали има пяна и дали вътре се въртят частици и балончета. Ако до 24 часа на нормална температура не се забелязват признаци на ферментация - заквасвай наново с дрожди директно вътре без да ги правиш каквото и да е.
Ето затова и аз препоръчвам на всеки , който за първи път ще прави бира - да прави всичко по най-простия начин, макар и да не е най-добрия.
Дрождите просто да ги наръси отгоре , вместо да рехидратира както е по правило.
Еднотемпературно да се озахарява, вместо разни там схеми.
Да се започва с ейлова бира, а не с лагерна ...
И т.н.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 11 Яну 2016, 16:19

Да, осъзнах аз, че водния клапан ще забълбука, като се вдигне налягането във ферментатора, а при толкова голямо въздушно пространство вътре няма да е много скоро, ама след второто заквасване вчера сутринта течността бълбука, та се къса :) Опитът с квасовете за хляб ми помогна доста. Хванах я горе-долу тази рецепта и скоро ще я повторя да се усъвършенствам.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот daniel.trifonov » 20 Яну 2016, 11:52

asenr написа: ...П.П. Нали не твърдиш, че хлорират водата с хлор във вид на газ :D


Да, с хлор Cl2 в газообразно състояние хлорират водата. Точно там където е входната точка на водоизточника към преносната мрежа има устройства - хлоратори, които дозират колко газ да влиза в единица вода. Съответно има и химически полеви тестове за количеството разтворен хлор, които ползват за обратна връзка.

Някои водоснабдителни дружества са инвестирали средства за озонатори вместо хлоратори, но там не знам какъв е принципа на работа. Предполагам само, че от бутилка с кислород O2 се генерира газ озон О3, който по сходен начин се инжектира във водата.

Честита първа варка! ;-)
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 20 Яну 2016, 15:03

Благодаря :)

Аз вчера бутилирах и сега започва дългото чакане. Ама докато разливах по бутилките, си близнах малко от любопитство, и още отсега ми харесва :mrgreen:
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 25 Яну 2016, 23:40

Повторението е майка на знанието и затова днес повторих варката. Този път всичко мина гладко и без грешки :mrgreen:
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 27 Яну 2016, 11:36

Вчера свалих бутилките от първата варка в мазето на хладно. Имаше една половинка, дето я пълних последна, и я отворих да видя какво се е получило до момента. Пяната е много хубава и на горчивина съм я докарал точно по моя вкус. Сега ще чакам около месец да видя какви чудеса ще се случат в мазето - колко ще се избистри, как ще се променят газировката, вкуса, аромата... Налял съм три шишенца по 330 мл за контролни проби в края на всяка седмица. А втората варка вече бълбука здраво във ферментатора :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 05 Мар 2016, 10:58

Бирата отлежа, изпи се, свари се и втора варка, и тя се изпи, ама съм забравил да пиша какво се получи. Остана си мътна, но стана много пивка и с чудесна пяна. Последните бутилки от втората варка се изпиха на софийската среща на 29-ти февруари. Там научих, че имало и такъв стил бира - сварил съм бил ESB :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта

cron