от Martin » 17 Яну 2016, 11:29
Първо, медицински чиста вода не ти трябва, минералите и другите съставки на водата добавят за вкуса на бирата според стила. Аз даже добавям гипс за ИПА. В раздела с водата има по подробни данни и обяснения. За пилснер може да се ползва 1 към 1 чешмяна със дестилирана вода, или пък сняг (сега има достъп до него). Аз използвах кана да филтрирам водата.
Второ забелязал съм че вкуса на зеления лагер е доста ужасен, но след лагеруването е съвсем различно. Докато при ейла можеш направо от ферментатора да пиеш, при лагера не е така, гадничък е. Довърши всичко и виж след лагеруването и газировката няма да е така.
А за горчивината може наистина да ти е дошъл малко хмела за Бохемски Пилс, но бира ще стане и ще си я изпиеш с кеф.
А за Маури брю дрождите усетих ги и аз, на 11гр. много мързеливо вървеше работата, закучи се на 6°P и вкарах за диацетилна пауза. 2 дена на 20гр и падна до 4,5°P, и после за 3 дена нямаше промяна, закучи се работата на 4,5°P. И се чудя сега дали да пръсна малко дрожди или така да я карам към мазето на 6гр. Имам Mauribrew draught, може от тях да сложа.
carpe cervisiam