Въпрос за Портър

Модератор: Martin

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот victoryvt » 16 Яну 2016, 12:22

Кит за 20л бира дето да е под 30лв. аз не знам да има.
Освен това в този кит от 30лв. малцовият екстракт е само 1.5кг. (вместо 3) и си добавяш проста захар за да стане захарността в рамките на изчислената, което не е много добре :)
Китове за 20л. с по 3кг. малцов екстракт не са под 50 лв.

В магазина има и течен малцов екстракт (80%) с доста по-ниска цена на кг. екстракт , но в момента няма наличност. Ще има по-нататък.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор

Мнениеот Fikata » 16 Яну 2016, 14:39

От разписаната сметка към рецептата която сте ми дали излиза за 20л. 50 лв ,ако заместя със захар последните 4-тите 500гр малцов ектрсакт или 60лв. ако го направа със 2кг малцов екстракт.Правилно ли съм разбрал? Не искам да навлизам толкова в изчисление ,но понеже написахте че освен по хубав метода е даже и по евтин.а аз нещо го изкарвам по скъп в сравненеие с евтините китове де ,иначе тези без захарта са найстина по 60 лв.
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари

Мнениеот Martin » 16 Яну 2016, 15:40

Аз имам предвид без екстракт. За 20л бира:
Малц 4кг х 2лв = 8лв
Хмел 50гр = 3лв
Дрожди = 5лв
Доставка = 5лв

Общо 21лв за 20л бира.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето

Мнениеот svetlo » 17 Яну 2016, 23:36

:angry-screaming: Тука се вкарвате в някакви игри, от които няма смисъл. Аз дори бих направил сметка около 30 лева за 20 литра хубав домашен all-grain портър. И малко ми напомняте на всички приятели, дето като разберат, че варя бира в къщи и питат: "И колко по-евтино излиза от магазинската?". Ми не излиза по-евтино - даже много по-скъпо излиза. "Ми за кво я вариш тогава?". Ма на затуй, щото е друга бира и се пие с много повече кеф.
svetlo

Мнениеот Martin » 18 Яну 2016, 10:32

В това няма и спор никой не вари защото разбираш ли по евтино било, а защото ни е кеф и накрая имаме биричка която е в пъти по добра от боклуците които продават, просто както и да го въртиш, all grain е по евтино от китовете. А сметката беше просто така хвърчаща.
carpe cervisiam
Аватар
Martin

Мнениеот knasfas » 18 Яну 2016, 11:10

Едва ли има човек, в този форум, който да не се съгласи с това, което казва Svetlo, но според мен човек трябва да знае горе долу как стоят нещата в парично измерение. В крайна сметка самите материали не са толкова скъпи, ако се вземе предвид крайният резултат и кефа, който той носи на човек.
Пък и в интерес на истината, тукашните масови лагери наистина са по-евтини, ама ако ги вземеш в два литра ПЕТ бутилка. А, ако човек иска да опита нещо различно, трябва да отиде в набиращите сила магазини, които предлагат вносна крафт бира и за щастие все повече нашенска, но на всички е ясно как се движат цените там. Разбира се, човек отива, купува, открива нови вкусове, но едва ли много хора могат да си позволят да пият постоянно подобно пиво за по 3-4лв бутилката, тъй че и икономически погледнато това хоби не е толкова натоварващо, просто наистина хората трябва да правят разлика между крафт пивоварство и масово производство( И аз преди половин година не знаех, че съществува крафт пивоварство :D ) Предполагам, че рано или късно и самият автор на темата ще опре до all grain варка, щом въобще е стигнал до това да се интересува и да изпробва някой кит. А и човек като попадне в този форум съвсем няма измъкване :D
knasfas

Мнениеот svetlo » 18 Яну 2016, 15:54

:clap: за това, че няма измъкване :clap:
svetlo

Мнениеот Yaskata » 18 Яну 2016, 22:04

мдаа крастата е голяма!
другото лошо, е че колкото повече варя/пия толкова по-капризен ставам
:D :D :D
Аватар
Yaskata

Мнениеот asenr » 26 Яну 2016, 19:56

И аз докато се ориентирам в пивоварството, проучвах бирените китове наред с теорията и рецептите, но като ми се подредиха малко нещата в главата, осъзнах, че китовете са много ограничаващи. Те те лишават от всякакво творчество. Каквото са ти сложили в кутията, това вариш и толкова. Все едно да искаш да рисуваш и да си купиш от книжарницата книжка за оцветяване. Много по-голям кеф е да си сготвиш нещо по твой вкус :mrgreen:
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr

Мнениеот martinmgm » 27 Яну 2016, 02:27

Май по-точно казано от Асен, няма накъде.
Евала!
Аватар
martinmgm

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра