Въпрос за Портър

Модератор: Martin

Въпрос за Портър

Мнениеот Fikata » 13 Яну 2016, 15:30

Здравейте, знам че тук сте сериозни хора и произвеждате бира по начина по който трябва.Но аз за да не се откажа от това си начинание пробвах с бирен кит и се получи добре.Тъй като много харесах портъра на Гларус ,но портър кит в България няма.Въпросът ми е по какъв начин мога да направя подобия на портър(дали ако газирам повече кит за Стаут,или някой от предложенията в birata.net ще е по успешно)?
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот Martin » 13 Яну 2016, 16:09

Портъра реално е по слаба версия на стаута. Може би ако смесиш кит от стаут със кит на пейл ейл 1:1. Но не съм сигурен, само това ми идва на ум.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот Fikata » 13 Яну 2016, 17:17

Благодаря за отговора,но немисля че смесването на 2 толва различни кита ще дадат добър резултат.има толква неща който не харесвам на стaута(визирам само Гинеса,друг стаут несъм пил),че незнам дали да рискувам да преправям.
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот victoryvt » 13 Яну 2016, 17:59

Можеш сам да си направиш кит за Портер :
за 10л. с екстракт 12-13% :
1. Малцов екстракт светъл сух насипен - има го в магазина - 2 по 500 гр. = 22лв.
2. Малц карамюних2 смлян около 0.4кг. : 1.50лв.
3. Малц карафа 2 смлян около 0.1кг. : 0.50лв.
4. Дрожди Нотингам - 4лв. (но само половината ще ползваш)
5. Хмел 50гр. някакъв английски - Голдинг или Фугълс : 4лв.
----------------------------------------
32лв.

Процедура :
(т.н. частично майшуване)
Накисваш малцовете във гореща вода (11-12л.)на около 75гр. (тези от т.2 и 3 нямат ензими и са предварително озахарени)
Държиш ги там някакво време - да речем 30 мин. в торба от тензух или перде или нещо друго подобно.
Вадиш , отцеждаш, добавяш и малцовия екстракт да се разтвори и той, загряваш до завиране и слагаш половината хмел.
Вариш 60 мин. , добавяш и втората половина от хмела и след 5 мин. местиш на студено (водна баня, ледени бутилки вътре и т.н.)
Не е нужно да се охлажда бързо както при зърненото пивоварство защото малцовият екстракт няма белтъци за пресичане.
След достигане на темп. 20 гр. преливаш в съда за ферментация, слагаш дрождите, и от там насетне знаеш как.

За 20л. ако не ти се дават пари за двойно повече екстракт - замести 500гр. от екстракта с обикновена захар, а най-добре декстроза (глюкоза на прах)
Другите материали не са скъпи - малцовете от т.2 и 3 удвояваш, дрождите този път нацяло, а хмела от 50 на 100гр.

Сметката ми е малко приблизителна, но винаги можеш да коригираш екстракта (захарността) с вода или с още захар.

И не, не гоним екстрактните пивовари от форума, напротив - добре са дошли.
Кой както иска да си я вари бирата - важното е накрая да става за пиене.
А и сам ще се убедиш, че от зърно става и по-добре, и по-евтино (и то доста).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот svetlo » 14 Яну 2016, 13:58

Първо - препоръчвам ти да пробваш "комбинирания" метод, който Виктор е написал тук - току виж се изкушиш да свариш собствена бира. А това занимание, повярвай ми, е много по-интересно от пиенето на бира от "консерва" :)
Второ - имам един познат, който отдавна забърква от бирени китове, та нещо поназнайвам покрай него. Не се притеснявай да смесваш различни консерви, особено ако са от един и същи производител, само гледай са от един и същи вид ферментация - в твоя случай горна. Те за всички китове използват една и съща мая и едни и същи малцове, само в различни съотношения.
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот svetlo » 14 Яну 2016, 15:40

П.С. Сега питах и разбрах, че в Бургас продават бирени китове за Porter на полската фирма Gozdawa.
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот Fikata » 14 Яну 2016, 15:56

Леле този форум наистина е жив,много благодаря на всички за отговорите.Вече имам толква много алтернативи ,а иначе просто пробвах с кит първия път ,иначе друго си е сам да си я направиш.Ако може адреса все пак на фирмата в Бургас за полския кит,ако все пак несе метна на по примамливия вариант описан от Виктор
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот svetlo » 15 Яну 2016, 13:30

Физическият адрес на магазинчето за бири е ъгъла на улиците "Гурко" и "Симеон Велики". А иначе можеш да го намериш във ФБ - казва се "Beers - Бири от цял свят".
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот Fikata » 15 Яну 2016, 13:38

Да аз съм от София та по скоро фб ми беше по важен.Иначе ще опитам начина на Виктор,много хубаво е разписан .Само дето от финансова гледна точка си излиза по скъпичко с 15 лв поне.за 20л. но пък предполагам резултата ще е доста по-добър:)Благодя за помоща.
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Въпрос за Портър

Мнениеот Martin » 15 Яну 2016, 14:16

Гледайки ентусиазмът ти, мисля че съвсем скоро ще минеш на all grain, има известна начална инвестиция в оборудване, но качесвтото е по-високо и цената по-ниска от китовете.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron