от victoryvt » 13 Яну 2016, 17:59
Можеш сам да си направиш кит за Портер :
за 10л. с екстракт 12-13% :
1. Малцов екстракт светъл сух насипен - има го в магазина - 2 по 500 гр. = 22лв.
2. Малц карамюних2 смлян около 0.4кг. : 1.50лв.
3. Малц карафа 2 смлян около 0.1кг. : 0.50лв.
4. Дрожди Нотингам - 4лв. (но само половината ще ползваш)
5. Хмел 50гр. някакъв английски - Голдинг или Фугълс : 4лв.
----------------------------------------
32лв.
Процедура :
(т.н. частично майшуване)
Накисваш малцовете във гореща вода (11-12л.)на около 75гр. (тези от т.2 и 3 нямат ензими и са предварително озахарени)
Държиш ги там някакво време - да речем 30 мин. в торба от тензух или перде или нещо друго подобно.
Вадиш , отцеждаш, добавяш и малцовия екстракт да се разтвори и той, загряваш до завиране и слагаш половината хмел.
Вариш 60 мин. , добавяш и втората половина от хмела и след 5 мин. местиш на студено (водна баня, ледени бутилки вътре и т.н.)
Не е нужно да се охлажда бързо както при зърненото пивоварство защото малцовият екстракт няма белтъци за пресичане.
След достигане на темп. 20 гр. преливаш в съда за ферментация, слагаш дрождите, и от там насетне знаеш как.
За 20л. ако не ти се дават пари за двойно повече екстракт - замести 500гр. от екстракта с обикновена захар, а най-добре декстроза (глюкоза на прах)
Другите материали не са скъпи - малцовете от т.2 и 3 удвояваш, дрождите този път нацяло, а хмела от 50 на 100гр.
Сметката ми е малко приблизителна, но винаги можеш да коригираш екстракта (захарността) с вода или с още захар.
И не, не гоним екстрактните пивовари от форума, напротив - добре са дошли.
Кой както иска да си я вари бирата - важното е накрая да става за пиене.
А и сам ще се убедиш, че от зърно става и по-добре, и по-евтино (и то доста).