Още един заБирен!!!

Модератор: Martin

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот Yaskata » 12 Яну 2016, 17:06

Честито!
това се вика "Висок старт"!
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 12 Яну 2016, 19:26

Вече успях да си заменя главата на кега с плоска! Сега ще трябва да творя някакъв шкаф за да поместя оборудването и да
поставя колоната! Но.... ми липсва присъединителния " Нипел" за захващане на колоната за плота :( !
Надявам се до края на седмицата да ми подсигурят един ведно с гайката! Ама сега се появи друг проблем на верандата
чешмата ми замръзна и се спука батерията, а уж бях спрял водата и сега ми е трудно да варя в избата и ще трябва да
приспособя гаража за тази дейност. Там поне имам изводи за права и обратна вода за разлика от избата, ама трябват нови
инвестиции за плотове, мивка и др. екстри ... ;)
Но няма да бързаме много, стъпка по стъпка ще изпълня замисленото!
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 10 Фев 2016, 17:48

След известна зимна пауза в неделя 07.Февруари реших да сваря петата си варка, но вече в гаража където имах заложени изводи за права и обратна вода.
Тъй като съм все още новодомец, все оставях за по-нататък дооборудването на гаража с мивка и чешма.Но благодарение на новото ми хоби-пивоварството,
успях да го спретна с кухненски плот от неръждавейка (професионален) с голяма 50/50 /35 см. мивка и с долен плот.Сега ми остава да си поръчам модула
за трисъдовата система и всичко ще е на ОК'.
Рецептата за бирата, на която се спрях, естествено я взаимствах от любимия ни форум! Спрях се на Червена Белгийска бира. Е малко попромених рецептата ,
но в общи линии запазих първообраза и.
Ето и поредният ми 5-ти протокол:
20160210_154000.jpg

Междувременно успях да се сдобия с прекрасен съд 40 л. от тези в които затоплят чая по хотелите :D :
/тук трябваще да се вмести снимката на съда, но не става и след шести опит :angry-screaming: /
Засега го използвам да ми подгрява водата за промивката, но за него имам по-други планове за в бъдеще ;)
Макар, че е оборудван с 2.6 Кв. нагревател бая се озори докато докато ми загрее водата до 80 градуса, та затова отново използвах стелката за йога на
дъщерята :lol:
20160207_122431.jpg

Терморелето му сравнително точно изключва на зададената му стойност, но хистерезиса му е доста голям 5-6 градуса пада температурата, докато отново включи.
За озахаряването се наложи също да опаковам импровизирано казана защото температурата в гаража е 9 град. Защо не го направих отопляем, незнам :think:
20160207_122424.jpg

Има голям ефект от изолацията, ще мисля за нещо по-така!
За нещастие газта взе да свършва та се наложи да сгряваме газовата бутилка на импровизираното ни отопление на гаража- спиртник с поставена огнеупорна плоча върху него/ не правете така в къщи, колеги!/:
20160207_122458.jpg

Но все пак газта свърши и се наложи да отскочим до газстанцията за зареждане, като машаута на 78 град, се проточи вместо 10 - 40 мин.
За филтрирането използвах модифицираната си система от предния път, но вече с медни тръби за да не се налага асистиране от приятел ;)
Взех си и малка помпичка на 12 В., но не се наложи да се използва, защото сифонното изтичане си действа перфектно и си изтича със скорост,
която се диктува от самото "легло" на триците.
20160207_141843.jpg

Йодната проба си беше Ок'.
20160207_125545.jpg

Докато се чакаше мъстта да заври се подкрепихме с комшията:
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 10 Фев 2016, 19:57

Тук показвам снимките , които не успях да кача на предния си пост, та това е комшията в действие:
20160207_141956.jpg
20160207_142013 (1).jpg

Ще се опитам да вмъкна липсващата снимка от предния ми пост:
20160207_141830.jpg

След 90 мин. бясно кипене охладих с доусъвършенстваната ми серпантина, за да не се повтори гафа от предната варка :naughty:
20160207_162857.jpg

Последва замерване на захарността и пак...:
20160207_162832.jpg

твърде висока стойност на началната плътност.
Замерването го направих 10 мин. преди финала на варенето и се наложи да добавя 1 л. вода, която не успя за 5 мин. да заври в термоканата,
но поне повря 5 мин. в казана. Надявам се да няма проблем :? . След това не съм мерил повече!
След охлаждането източих пивната мъст с обърнатото на 180 град. с прорезите нагоре медна филтрираща система, отделих си в две бутилки дву и еднолитрова ПВЦ доволно смачкани, за да им излезе въздуха и право в хладилника да се охладят, а после във фризера да чакат!
Заквасих с мини стартер, който заложих предния ден с останал праймер от третата ми варка . Това беше портър , но счетох, че щом и в тази
рецепта има макар и малко карафа, то няма да е голям проблем смесването на различни типове бира :doh:
Какво ми направи впечатление стартера заложих в 17 ч. предния ден с 11.5 гр. дрожди saffale S-33. Температурата на размразената пивна мъст бе 21-22 град. яко раздрусани в бутилката и насипани дрождите върху образуваната пяна в бутилката. На следващия ден нямаше и помен от признаци за някаква дейност и аз здравата се изплаших, че нещо съм объркал процедурата, но беше неделя и нямаше от къде да си купя други.
Рискувах и изсипах този "стартер" в бидона и се прекръстих - дано стане магията! :roll:
На следващия ден в понеделник след работа погледнах... и всичко си беше наред :dance:
Дрождите се трудеха яко!
Сега остава да чакаме!
Този път реших да използвам бидон закупен за целта и оборудван с канелка, кочто все ми сълзеше и предните пъти не смеех да си слагам бирата в него, за да не стане зян по пода!Но с комшията разгледахме по-внимателно канелката и решихме, че оплътнението би трябвало да е от външната страна на канелка и всичко си дойде на мястото :D
Проблема е, че когато купувах въпросното бидонче бях на 30 литрови варки и за това си взех 40 литров бидон, но вече съм в по- горна категория
70 литров казан и бидончето се оказа малко! Запълних го почто до максимума, може би към 37 л.и затова не му сложих воден затвор, а направо му стегнах капака и чембера/ добре че не затваря херметично/, разбрах го по оливането по пода при пренасянето му на по-топло!
Надявам се че и така ще стане ферментацията, нали и Бай Темелко така прави - без воден затвор в бидона ;)
20160210_185023 (1).jpg
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 04 Апр 2016, 12:59

Доста време мина от както не съм писал, но.... не сме спрели да се развиваме!
Дойде време да си покажа КЕГЕРАТОРА! :
20160401_081645.jpg
Както се казва : "На една ръка разстояние..."

А ето и поглед отвътре:
20160401_081710.jpg


Междувремено успяхме да заснемем филм на една от варките и е качен в Youtube

Това са първи опити по видеозаснемане, така че имаме пропуски , но .... по-нататък ще задобреем! ;)
А вчера направихме още една варка вече с работеща автоматизация , която също заснехме и скоро след видеообработка ще публикуваме!
Приятно гледане и бъдете снизходителни в критиките си! :D
Последна промяна abmbg на 05 Апр 2016, 12:32, променена общо 1 път
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 05 Апр 2016, 12:13

Нямам си на представа как е попаднал този клип тук?! :o
Вчера съвсем надлежно приложих четири линка към клиповете в You Tube!
Ще пробвам отново:
https://www.youtube.com/watch?v=GtCsOzwQLnY
https://www.youtube.com/watch?v=av5vJItIs8c
https://www.youtube.com/watch?v=is-wKkFmPx8
https://www.youtube.com/watch?v=ndb55DNPwgs
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 05 Апр 2016, 12:19

Имам чувството че от администрацията на You Tube ми правят някакъв проблем, но....
ние сме Българчета и ако трябва по по-трудния начин ще споделим клипчетата ;)
Напишете в търсачката на Тубето:
Brew Day in Bulgaria 03.04.2016 part.1 и после 2, 3, 4
Успех на всички желаещи да си загубят малко от времето, но и ако могат да почерпят някои идеи!
Последна промяна abmbg на 05 Апр 2016, 13:05, променена общо 1 път
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 05 Апр 2016, 12:35

Прочетох инструкциите за работа с форума и мисля , че успях да редактирам вчерашния си пост и да изтрия досадния клип,
( който между впрочем е много полезен за колегите рибари разполагащи с лодка и даунрингер съответно! :D )

ето го първия - вграден, ти пробвай за упражнение да вградиш и другите, да видим какво си разбрал :)

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот victoryvt » 06 Апр 2016, 11:01

Асене, много ти е лъскава "лабораторията".
Моята ...
Обаче да ти кажа че с това премятане на течността в бидон и после обратно вкарваш много кислород.
И много ми е интересно що за вода е тая дето в майша 1:3 дава пеха 6.1 - при мен без млечна киселина майша ми е най-много 5.6
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот cervesa » 06 Апр 2016, 12:08

@victor Моята също дава 5.9
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron