Чича

Модератор: Martin

Чича

Мнениеот nedkost » 12 Яну 2016, 16:27

Някой правил ли е подобно нещо?
Питам, защото смятам да пробвам тези дни. Озахарявам царевичен грис с амилаза и глюканаза, филтрирам сиропа (смятам да го направя 12-14 Брикс), варя с хмел, както за бира и след това ферментация и отлежаване както при ейловете?
nedkost
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Яну 2016, 18:41

Re: Чича

Мнениеот Yaskata » 12 Яну 2016, 17:09

Аз имах мераци, но така и не стигнах до това. Ще ми е интересно да видя какво ще се получи :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Чича

Мнениеот nedkost » 12 Яну 2016, 18:42

След 2 седмици ще публикувам снимка на готовото нещо.
Няма да е точно чича - технологията на озахаряването на оригиналната чича ми се струва малко гнусна.
Миналата година озахарявах царевица и после ферментирах без прецеждане с мая за хляб за ракия ("бяло куче").
След приключване на ферментацията и потъването на джибрите напълних няколко бутилки от избистреното - след 2 месеца на хладно се избистри перфектно и гостите ми се чудеха от какво грозде е това перфектно бяло вино :D .
nedkost
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Яну 2016, 18:41

Re: Чича

Мнениеот Yaskata » 14 Яну 2016, 11:34

как смяташ да прецеждаш?
преди правих опит с елда и понеже няма люспи, прецеждането си беше направо невъзможно
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Чича

Мнениеот nedkost » 14 Яну 2016, 14:49

Имам 2-3 метра ситоплат 32-55, светъл отвор 250 микрона, който ползвах за керамичните снимки - мисля, че ще стане ако осигуря достатъчна филтърна площ.
Ако с него не стане, че ползвам промит набъбнал перлит - с него няма как да не стане, но ще имам повечко загуби.
nedkost
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Яну 2016, 18:41

Re: Чича

Мнениеот DAHKO » 13 Фев 2016, 16:43

Някакъв прогрес с проекта има ли? Че ми е доста интересно какъв е резултатът... Колкото и гнусно да изглежда на някои, толкова интересно ми е на мен да пробвам продукт с "оригиналното" озахаряване. А да не говорим за същото нещо, но с пушена царевица. Прекалено вкусна е, няма как да не се получи също толкова вкусна напитка..
In hops we trust.
DAHKO
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 22 Фев 2013, 18:14


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron