Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Модератор: Martin

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот za6o » 09 Мар 2015, 13:51

И един въпрос за бутилковите дрожди F-2. Взех си едно пакетче от този вид, за да ги видим що за дрожди са, но имам няколко колебания.
На опаковката пише 1гр. (предполагам кафена лъжичка без връх ?)на 20 литра .
И си мисля да го направя по следният начин. В един буркан вода със съответното количество захар в микровълновата да кипне. Охлаждам до 30С и слагам дрождите за 15 мин и след това са спринцовка вливам, но си мисля тази силно захарна среда в кояти ще се озоват дрождите , няма ли да ги съсипе ?
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот daniel.trifonov » 09 Мар 2015, 15:58

По-добре ги разтвори в малко вода, а сиропа отделно го налей във ферментиралата бира.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот victoryvt » 10 Мар 2015, 10:16

F-2 са въпросните дрожди !
Пакетчето е от 20грама - не е 11гр. както другите.
Слага се съвсем малко - толкова колкото пише на него - 1 гр.за 20л.
И повече да сложиш няма да навреди, но те хората затова са ги направили - за да се слага от тях малко, за да стават бирите бистри и с малко утаени дрожди на дъното на бутилката.

За 20л. са нужни около 140гр. захар. Ако я разтвориш в 200мл. вода ще имаш 41% захарност - дрождите ще изпитват адско осматично налягане и няма да потръгнат. Дали после ще се оправят не знам. По-добре измисли друг метод :)
Например - източваш си ферментора в една голяма кофа (измита и дезинфекцирана добре), поръсваш дрождите отгоре и ги изчакваш да се разтворят добре, а може и в друг стерилен буркан да ги разтвориш в малко бира. Отделно подготвяш захарния сироп във микровълновата и го вливаш в кофата с бирата. Разбъркваш без да правиш пяна и започваш да пълниш бутилките.
Аз така правя когато ще газирам бутилково.
Иначе - маркуч - кег - бутилка ЦО2 и след два дена е готов за пиене. (другите кегове стоят негазирани и си чакат реда)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот za6o » 10 Мар 2015, 12:42

Да, еФ-2, благодаря за корекцията.
Нямам в момента съд 25л. свободен , в другото бидонче ферментира един червен ейл който всъщност стана черен, ама това да му е косура :D
Това с буркана и бирената мъст е хитро, като го развърта на магнитната бъркалка , да се омешът хубаво. Но си мисля че само да ръся отгоре по няколко пръшинки ще се разпределят дрождите относително по равно.
Голямата загатка ми е колко е 1гр дрожди т.к. нямам малко кантарче? 1 кафена лъжичка без връх ?
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот Dejmos » 18 Авг 2015, 09:52

Надявам се това да е най-подходящата тема за въпроса ми, тъй като се обсъждат С04, Ф2 и газиране.

Не съм сигурен, че правилно разбирам характеристиките на дрождите.

Бях останал с впечатление, че Ф2 са силно утаяващи се, които залепват добре за дъното, поради което се ползват за бутилкова газировка. Но на опаковката им пише:
"Sedimentation: low. Final gravity: high"

А на С04 пише:
"Sedimentation: high. Final gravity: medium"

Ако правилно разбирам нещата, final gravity е обратно на атенюацията, т.е. при С04 ще има по-малко остатъчна захар, отколкото при Ф2?
Съответно седиментация е утаяването и отново С04 има по-добър показател?

Защо тогава Ф2 се препоръчват за газиране? Не се утаяват добре, не изяждат достатъчно захар. Или е защото се ползват в съвсем малки количества и няма какво толкова да се утаява?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот knasfas » 11 Яну 2016, 20:50

Здравейте, имам едно въпросче и опасение относно газировката на едно бутилирано преди 5 дни пиво. Става въпрос за опит за Ирландски Стаут, като използвах въпросните дрожди. Ферментацията отне около 10 дни. Бях бутилирал и едно малко шишенце 330 милилитра и сега 5дни след бутилирането реших да я отворя, че ми беше много интересно какво се случва. Предполагах, че няма да е особено газирана, обаче то се оказа още по-негазирана и от очакваното. Толкова негазирана, че мисля и 7 дни няма да са й достатъчни. Ще оставя пивото да си стои на топличко, но въпросът ми е, ако и след 10 дни ефекта е подобен, какво мога да направя по въпроса?
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот victoryvt » 12 Яну 2016, 10:42

F-2 аз лично не съм тествал, но съм правил главна ферментация с другите бутилкови дрожди - Маури Брю Драут - и мога да кажа че залепват перфектно и правят бирата с почти лагерна бистрота.
Предполагам че и Ф-2 ще са такива.
На последния въпрос няма как да отговоря, защото нямам данни - начална - крайна плътност, основни дрожди, в бутилката кои са дрождите и дали въобще ги има, колко грама захар на литър е ползвано, и накрая - дали бутилките не изпускат по някаква причина ?
И на каква темп. стоят за газиране ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот knasfas » 12 Яну 2016, 11:38

Атака, извинете ме за неадекватно зададеният въпрос :D
Количеството беше 17 литра, заквасено със 11 грама рехидратирани дрожди S-04. Началната плътност беше 16*П. След седмият ден ферментация заби на около 6*П. На десетият ден показваше отново 6*П и бутилирах с около 6,5 грама захар на литър. Капачките, които използвам са чистак бърсак нови, миналата варка затварях с тях, разбирахме се перфектно с. Попринцип ми се счупи едната затварачка, та сега затварях с една по-убита, но мисля че всичко се случи по сценарии. Бутилките седят на стайна температура, температурата не пада под 18 градуса. Вчера разгледах дъното на бутилката имаше добре залепнала утайка. Не съм добавял допълнително дрожди за бутилковата карбонизация и се притеснявам да не се окаже грешка. :text-thankyoublue:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот victoryvt » 12 Яну 2016, 11:52

щом има утайка, значи има дрожди - ще трябва малко да ги "посъветваш" :
Обръщаш бутилката наобратно и леко разклащаш така че да се вдигне утайката и оставяш в нормално положение до следващия ден и така няколко дена поред.
Възможно е да са малко дрождите, слабички и при трудните условия да не желаят да бачкат.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бутилкова доферментация (газировка) с дрожди S-04

Мнениеот knasfas » 12 Яну 2016, 13:17

Благодаря за съвета. Ще прилагам този ритуал следващите 5 дни и ще направя тест с една от бутилките със суинг топ капачки за да изключа вероятността от не добре затворена бутилка.
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron