Май е време за издънка.
Моля, ако някой е изпадал в подобна ситуация, да сподели.
Става въпрос за следното: в понеделник и вторник варих съответно обикновен ейл и стаут (по рецепта от книжката, само че прибавих и малко Кара арома, освен Карафа и Карамюних; общото количество на "цветните" малцове е около 30 %). Засях с дрожди, както си му е реда, и ... фал. Нито едно избълбукване от клапаните до ден днешен и от двата ферментора. На първата поне се измести водата в клапана, но на втората и това не се случва. Първата варка е с 4 кг малц, 28 литра вода - общо 16 л за ферментация, 10 гр. дрожди Нотингам; втората - 3 кг малц, 21 литра вода - общо 13 литра за ферментация, 8 гр. дрожди Нотингам. Темпартурата в стаята е от 19 до 21 градуса. Като цяло обаче има движение - виждам разни парчета да се движат нагоре-надолу, има утайка. Не се стърпях и преди малко взех проби. Рефрактометърът отчита на едната 9% Brix ( при OG - 16.5%), и 8% Brix - на другата (при OG - 13.9%) - т.е. все пак има някаква ферментация. Въпросът ми е: има ли вероятност да не стане бирата и на какво би могло да се дължи това? При същите условия при предишни варки винаги още първия ден има бурна ферментация, като най-силно ври около 24.я час.
Ето и снимки на клапаните:
На първата варка:
И на втората варка: