Помощ! безглутенова бира

Модератор: Martin

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Martin » 03 Дек 2015, 17:48

Големи премеждия... Мисля че трябва да се преквалифицираш на сайдери...

А пробва ли дали ръжта ти понася? Защото глутена в нея бил по различен.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Martin » 03 Дек 2015, 18:14

В България захарното/сладкото сорго е познато под различни наименования: захарна/сладка метла, камъш/камуш и захарна тръстика. Последното име е изключително погрешно, защото истинската захарна тръстика е тропическо растение. Захарното сорго се отглежда заради сладкия сок намиращ се в стъблата му. Извлича се чрез пресоване. Като се сгъсти на огън се получава така наречения маджун, познат още и като петмез (маджун/петмез се получава и от захарно цвекло). А с този гъст, тъмен и много сладък сироп може да се приготви много вкусен рачел (с тиква или плодове).


Ето от това + немалцувани зърна (просо/елда/ориз/царевица) за цвят и аромат е доста разпространено като начин за приготвяне на безглутенова "бира"
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Yaskata » 12 Дек 2015, 20:27

То поне сайдер да си бях направил ...

За ръжта не помня - май пробвах, но те станахо толкова видове и комбинации, че накрая зарязах всичките видове глутен, ще си изкарам възстановителния период на чисто пък да видим :)

Сорго обаче хич не мога да намеря. Под никаква форма.
Другото което направих - елдата запържих с лук и гъби, а сладкия сироп, който остана (1л, 5%В) разредих с вода, добавих захар (бляла, мусковадо не намерих) до 14%В. Запекох малко ориз и елда варих ги 15 мин и водата добавих към общото (това уж за цвят и милко аромат)
DSC06030.JPG


Варих с хмел за 70мин и заквасих с S-04. За да съм сигурен в температурата на ферментация в тубата сложих нагревателя за рибки на 20гр. Ферментацията потръгна добре:
2015-12-02 07.10.06.jpg


За първите 3-4 дни екстрактът падна до 10гр. И спря.
Вече 11ти ден и няма промяна - малко пяна на повърхността и нищо
DSC06038.JPG


Днес бях на работа, та утре ще бутилирам. Скептичен съм, но каквото - таквоз :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Martin » 16 Дек 2015, 13:42

Гледам във IKAR има малц от лимец, може би ще ти свърши работа?
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Foreigner » 16 Дек 2015, 14:09

Защо тази последната комбинация не я пробваш с небирени дрожди - хрумна ми за Витилевюр кварц:

http://m-engineering.info/index_htm_fil ... 202011.pdf

За шампанско са и със сигурност ще ти свалят захарността до 0 - пробвал съм ги на плодови мъсти и бачкат идеално. Това обаче означава, че началният ти екстракт трябва да бъде по-нисък, иначе отиваме на вино. Иначе имат страхотен температурен толеранс - от 10 до 35 градуса и носят на висок алкохол.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Yaskata » 17 Дек 2015, 11:26

Такаа ето малко резултати от експериментите:

От елдата се получи нещо като сиропче от бъз. Сладичко, пяна - 0, леко тръпчиво (а го смятах за IBU 40). Алкохол има и е приятна напитка за жени не пиещи бира :D

От просото се получи нещо по-правдоподобно с малко нетрайна пяна и някаква горчивина.
DSC06067.JPG


с колосално количество утайка във ферментатора, които бяха внимателно отделени, което не попречи да се образуват колосално количество мътилка заемаща 1/4 от бутилката.
Като цяло, ако го пиеш със затворени очи и запушен нос ... може и да го объркаш с някаква несполучлива бира. :twisted:
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Yaskata » 09 Яну 2016, 19:48

Както казва шефа: "мъката трябва да има някакви обозрими граници!"
Вече узрях за идеята за ръжена биричка :)
Проучих темите на Martin и nikolay.illov за Rye IPA и съвсем скоро ще варя нещо подобно.
Обаче, ако имате в ръкава и друга добра рецепта за ръжена бира ще е супер :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Martin » 11 Яну 2016, 10:15

Трябва да се поразровя из записките да намеря. Бях правил ръжен вайс, и един ръжен ейл киснат с дъбови стърготини, SDS много го беше харесал.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот Yaskata » 11 Яну 2016, 11:38

Звучи супер!!
Четох из форума, че ръжта няма люспи, което затруднявало значително промиването. Търсих оризови люспи, но не намерих. Има ли друго решение на въпроса?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Помощ! безглутенова бира

Мнениеот nikolay.illov » 11 Яну 2016, 12:04

Ако ползваш ръж до 15-20% няма да имаш проблеми с прецеждането. Малко по бавно от стандартната ситуация, но тече. Аз веднъж сложих 45% и не ща да казвам какво ми се случи.. :D
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron