Подготовка за първа бира

Модератор: Martin

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот dog123 » 08 Яну 2016, 00:18

5th-hokage написа:) премахваш само временната твърдост (махаш и хлора)



"Твърдостта на водата се определя от наличието на разтворени в нея минерали"
"Хлорът е химичен елемент (неметал) от групата на халогените, който при нормални условия е под формата на газ със зеленикаво-жълт цвят и силно дразнеща миризма."
"Временната твърдост се причинява от комбинация на калциеви йони и бикарбонатни йони във водата. Тя може да се отстрани чрез кипене."
Принципно сте прав че ще намалим временната твърдост чрез кипене.
Но не защото ще махнем хлора!
Поздрави.
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 08 Яну 2016, 00:47

Аз не виждам някъде да пише, че твърдостта се намаля, като се махне хлора, ама мен на първата варка това няма да ми е най-голямата грижа :mrgreen:

П.П. Нали не твърдиш, че хлорират водата с хлор във вид на газ :D
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот 5th-hokage » 08 Яну 2016, 08:12

Радвам се, че колегата dog123 го е обяснил по-правилно от мен :) имах предвид точно това което той е описъл, но естествено съм се изразил с по-простички думи и звуча малко двузначно.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 09 Яну 2016, 23:31

Мога и аз да се наричам вече домовар с онование Изображение Като за първа варка оплесках някои неща естествено, но се надявам да става за пиене. Реших все пак да започна с 2 кила малц, за да са по-малки загубите, ако не се получи. Преварих вчера 15 литра чешмяна вода и я оставих да престои през нощта. На сутринта всичко тръгна много добре. Реших, че ми се пие вкусна и нискоалкохолна бира и озахарих за 45 мин на 70-72 градуса като руски пивовар, както пише в книжлето :mrgreen: Йодната проба беше наред. Вдигнах на 78 градуса, подгрях 9 литра вода за промиването (8+1 да има за всеки случай), промих и филтрирах. До тук всичко вървеше гладко. Реших да проверя екстракта. Завчера попитах и някой каза да меря на 20 градуса, друг каза да меря както е и после да коригирам, и аз реших да направя второто, че е по-лесно, и това ми беше грешка номер едно. Налях горещата вода , захаромерът се спука, и затова измервания няма. След това сложих да варя, оставих го да си ври и се заплеснах да дупча корковата тапа и да й слагам водния клапан и т.н... и след час, като стана време за охлаждане, осъзнах втората си грешка - бях забравил хмела :angry-banghead: Веднага сложих 15 грама Херкулес, добавих и 2 литра вода, и оставих още 45 мин. Извадих казана на терасата и го затрупах отстрани със сняг. След половин час се сетих да сложа сняг и под дъното и температурата тръгна надолу по-бързо. За час и половина свалих на 26,5, сложих дрождите в хладка вода да се рехидратират и започнах да прецеждам през тензух и направо през фунията във ферментатора. Вървеше обаче много по-бавно, отколкото очаквах. Дори и жената викнах да помага, ама пак отиде цял час. Излезнаха само 9 литра мъст. Като свършихме с прецеждането, се сетих за дрождите. Знаех, че няма шанс да са оцелели, но изглеждаха да бълбукат лекичко, аерирах и ги сипах. Да сложа ли още дрожди или да оставя така? За момента е това. Сега отивам да мия, че оставих всичко в банята да втасва :)
Последна промяна asenr на 09 Яну 2016, 23:45, променена общо 3 пъти
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 09 Яну 2016, 23:34

Ето и няколко снимки:

IMGP6408.jpg


IMGP6415.jpg


IMGP6416.jpg


IMGP6420.jpg
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 10 Яну 2016, 09:49

На сутринта все още няма никаква активност, както и очаквах. Отивам да сложа още Нотингам и да изпреваря дивите дрожди. Правя си хляб с квас и знам, че ги имаме в изобилие в къщи, дори може и малко да съм ги култивирал, но няма да е достатъчно да ми направят хубава бира, затова няма да разчитам на тях :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот bojo » 10 Яну 2016, 10:06

Колега, много бързаш. Нотингам тръгват малко по-бавно и имаш доста въздух във ферментатора. Повече кислород и от там по-дълго време за размножаване на дрождите.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот Yaskata » 10 Яну 2016, 12:01

Браво за ентусиазма! Май ще се задържиш в редиците на пивоварите :)

Ето няколко съвета, които ми идват като гледам снимките:

- задължително си изолирай тенджерата! така поддържането на определена температура е в пъти по-лесно. увий някакъв парцал, дреха и метни кърпа на капака, докато озахаряваш
- ферментатора ти е ОГРОМЕН за това количество бира. Трябва да е пълрн ~70 до 80%, хем въздуха да не е много, хем да има място за пяната
- воденето на график и записки е задължително, иначе му губиш края. Примерно, аз ползвам това
Birata .xlsx
(93.75 KiB) 999 пъти

- Не знам дали ще има значение, но аз бих подложил нещо на ферментатора, да не е директно на плочките. Те винаги са по-студени с поне 2-3гр от околната температура, а маяата си е жива гадинка и си иска своето.

Дерзай и да разправяш за резултата :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот asenr » 10 Яну 2016, 18:18

Благодаря, всеки съвет е добре дошъл! Винаги съм благодарен, когато ме акъли някой :) За поддържането на температурата при озахаряването разчитам на термостата на печката. С малко въртене го хванах на коя степен държи нужните ми градуси и така ми е по-лесно. Изолирането ще ми намали само топлинните загуби. Но ако някой ден ми се наложи да варя без термостат, примерно на газ или на дърва, задължително ще изолирам. Съдовете наистина са ми малко по-големи, но съм ги купувал с възможност за развитие, т.е. в началото ще правя по-малки варки, докато схвана процеса, и след това ще им използвам пълния капацитет. Само дано не ми отеснеят прекалено бързо :mrgreen: За дневник на варките съм си купил една голяма тетрадка и пиша всичко вътре. На хартия ми е по-удобно, въпреки че имам два лаптопа и не ми е проблем да пиша на компютър в кухнята. Въпрос на навик. Все пак мерси за екселския файл, от него научих какво да пиша в дневника :) За подлагането на изолация отдолу под ферментатора - веднага отивам да го направя. Много ценен съвет :handgestures-thumbup: А Нотингама че са по-бавни, това също е ценна информация. Сигурно го пише някъде, но съм го пропуснал. С един акъл за кое по-напред... Другата събота или неделя, ако всичко върви по план, ще бутилирам и в някой следващ ден ще опитам да повторя варката без грешки.
Наздраве с новия бял-черен чили щърк :obscene-drinkingcheers: Определено не бих си направил такъв в къщи... Изгори ми всичките вътрешности :angry-extinguishflame: :scared-shocked: :obscene-hanged: Ама е интересно да се опита :)

П.П. Забравих да кажа, мъстта вече бълбука и ферментацията върви. От водния клапан обаче още не излиза СО2, сигурно защото ферментаторът е пълен повече с въздух, отклокото с мъст, и ще трябва повече време, за да се вдигне налягането вътре. Ама ще се пие бира :obscene-drinkingcheers:
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Подготовка за първа бира

Мнениеот knasfas » 10 Яну 2016, 22:17

Здравей, добре дошъл и честита първа варка. И аз като теб току що минал през подобни премеждия мога да те посъветвам да не се октазваш. Наистина ти трябват една, две, три варки и вече човек доста бързо загрява кое, как и защо се прави. Колкото повече четеш тук във форума, в книжлето и в чужди форуми, толкова по-лесно ще ти става. В бъдеще със сигурност ще ти трябва лаутертюн, с който да промиваш. Можеш да помислиш относно това как да си направиш сам или да си купиш от магазина. Също така имай предвид, че като си изолираш съда и използваш малко по-голямо количество материали озахаряването става като игра. Просто загряваш до 70 градуса, сипваш малца вътре, то пада до 65 и така си седи почти без подгряване 45 минути без проблеми. Ако имаш и нещо с което да промиваш, както казах по-горе, целият процес става доста по-лесен, в сравнение с първите микро варки.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron