Благодаря, всеки съвет е добре дошъл! Винаги съм благодарен, когато ме акъли някой
За поддържането на температурата при озахаряването разчитам на термостата на печката. С малко въртене го хванах на коя степен държи нужните ми градуси и така ми е по-лесно. Изолирането ще ми намали само топлинните загуби. Но ако някой ден ми се наложи да варя без термостат, примерно на газ или на дърва, задължително ще изолирам. Съдовете наистина са ми малко по-големи, но съм ги купувал с възможност за развитие, т.е. в началото ще правя по-малки варки, докато схвана процеса, и след това ще им използвам пълния капацитет. Само дано не ми отеснеят прекалено бързо
За дневник на варките съм си купил една голяма тетрадка и пиша всичко вътре. На хартия ми е по-удобно, въпреки че имам два лаптопа и не ми е проблем да пиша на компютър в кухнята. Въпрос на навик. Все пак мерси за екселския файл, от него научих какво да пиша в дневника
За подлагането на изолация отдолу под ферментатора - веднага отивам да го направя. Много ценен съвет
А Нотингама че са по-бавни, това също е ценна информация. Сигурно го пише някъде, но съм го пропуснал. С един акъл за кое по-напред... Другата събота или неделя, ако всичко върви по план, ще бутилирам и в някой следващ ден ще опитам да повторя варката без грешки.
Наздраве с новия бял-черен чили щърк
Определено не бих си направил такъв в къщи... Изгори ми всичките вътрешности
Ама е интересно да се опита
П.П. Забравих да кажа, мъстта вече бълбука и ферментацията върви. От водния клапан обаче още не излиза СО
2, сигурно защото ферментаторът е пълен повече с въздух, отклокото с мъст, и ще трябва повече време, за да се вдигне налягането вътре. Ама ще се пие бира