ЧНГ на всички и за множество успешни бири !
Подхващам тази тема след серия от неуспешни и полу успешни ферментации.
Убедих се, че още съм много далеч от правенето на стартери и леки стартери, затова реших да заложа на сигурно и да влагам точното необходимо количество дрожди. В нашия форум не намерих подобна тема, ако има извинявам се. Поразрових се в нета и намерих различни калкулатори и препоръки. Тези, които дават резултата в грамове (за суха мая) са ми по-удачни, затова ще говоря за тях.
Тъ, едната препоръка (от тук: http://homedistiller.org/wash/ferment/nutrients) е за
2 грама на галон маш, до 5% ABV
3 грама на галон маш, до 5-7% ABV
4 грама на галон маш, до 8-10% ABV
попаднах и на удобна сметалка http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
като го сметнах в литри излиза че за 20л бира във ферментатора, според вариант 1 трябва да заквася с 20гр суха мая
а според вариант №2 - 10 гр мая
а сега де?! Не се скъпя на дрождите, просто търся сигурен резултат
Ако някой има изпробвана рецепта за случая, ще съм му много благодарен!