от Dejmos » 02 Фев 2017, 22:03
Шунковарът дойде с 3 страници рецепти за шунка, които вероятно са превеждани с гугъл, при това от човек, който не разбира от готвене.
След като опитах по-голямата част и след малко модифициране, моят фаворит е:
Варена шунка от свински бут (оригинално е от плешка, но нещо не ми хареса резултатът)
Продукти
- 1кг. месо от свински бут
- 25гр. сол
- 1 ч.л. захар
- 100мл вода
- 30ина зърна зелен пипер
От бута отделям хубаво чисто месо, поне 500-600 грама и го нарязвам на ивици с дебелина около сантиметър. Леко ги начуквам с гърба на ножа, внимавам да не се накъсат. Останалото месо, заедно с мазнината и ципите, стига да не са твърде много, нарязвам на кубчета и смилам в блендер с водата, солта и захарта. Смесвам получената кайма/каша с ивиците чисто месо и меся нклк минути. Добавям зеления пипер на зърна и меся още малко, да се разпредели в месото.
В шунковара слагам найлонов плик с цип, напълвам го с вода и разклащам, за да изгоня въздуха между плика и стените. Изливам водата и напълвам плика с месото, като притискам добре, за да няма въздух между парчетата. Изсмуквам въздуха от плика и го запечатвам. Затварям шунковара, като внимавам притискащия капак да не защипе найлоновия плик, иначе може да го пробие и при варенето да изтече месния сок и шунката да остане суха. Оставам шунковара за ден-два в хладилника да узрее месото.
Вадя го и го оставям на стайна температура за 3-4-5 часа, да се постопли. Поставям го в дълбока тенджера с топла вода, да покрива до 1 см под ръба. Варя на водна баня, на котлона, с помощта на термостат, регулиран на 80*С.
След като температурата на водата достигне 80*С, засичам 2 часа варене.
След сваряването изливам горещата вода и слагам тенджерата на течаща студена вода да се охлади шунката, след което я премествам за ден в хладилника.
После е ясно - вадене на шунката от уреда и от плика, изливане на излишния сок и леко подсушаване. Оставям я едно денонощие открита в хладилника, да изсъхне повърхността, след което я завивам във фолио за свежо съхранение. Кратко съхранение, свършва бързо.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл