Ето и още малко инфо изровено от нета. Там намерих отговора колко време се вари
"Рецептата (за шунката и наденичката е една и съща):
- по равни количества свински врат и бут (бута ми създаде много проблеми с чистенето на жилите и ципите, а после при варенето на шунката пусна много желе);
- по 25 гр сол на килограм смес (мерите я след като сте изчистили месото и е напълно готово за работа);
- по 4 гр пудра захар на килограм смес (аз карах със захар на кристали, обаче я разтворих предварително във водата);
- по 100 мл вода на килограм смес
- от себе си добавих по една чаена лъжичка бял и червен пипер.
Месото се нарязва на малки кубчета (към 2х2 см). Една трета от него пък се смеля на кайма (аз го минах през чопъра). После и двете части от месото (нарязаното и каймата) се омесват с подправките. Желателно е омесването да стане на машина. Колкото повече се меси, толкова по добра заготовка се получава. Препоръчва се сместа да се меси на машина минимум 7 - 8 минути.
Значи аз специално преди това заврях водата разтворих в нея подправките и после я оставих да се охлади. Като се охлади даже я заврях в камерата да стане ледено студена. По руските форуми пише месото да се обработва силно охладено и водата по възможност също да бъде ледено студена.
Като се омеси хубаво заготовката я зареждате в шунковара и го оставяте 48 часа в хладилника. След това се вари на 85 градуса по целзии за време което зависи от диаметъра на шунковара (минута на милиметър от диаметъра - това пак от руските сайтове).
Както ви писах една малка част от сместа, затова я увих в алуминиево фолио и след това пък и в свежо фолио (по стегнато) и тя така престоя 48 часа. После я варих затисната с чиния ама нея за около час.
Импровизациите и експериментите винаги ще са ви в полза.
"