За първи път ползвам Fermentis Safbrew S-33 и след като ферментацията тръгна бурно и се развиваше чудесно един ден, то днес, 36 часа след поставянето на дрождите (неделя, 27.12 вечерта), просто спря.
OG 11Р (да, трябваше да е 12.5Р, но още в началото заподозрях, че ще имам проблем - не ми беше добре смелен малца и се виждаха доста цели зърна, коригирах с повече малц, беше 10Р преди варенето, не добавях вода при варенето, но не е било достатъчно явно)
11.5 г. S-33, рехидратирани, на 16 л.
Темп при поставяне на дрождите - 21С
Темп на ферментация (от 6-я до 36-я час) - 18-19С (на дъното на ферментатора - в горната част може да е около 16-17, околна 14С, но ферментатора е добре изолиран в кутия от XPS)
FG днес не съм мерил - не ми се разбутва още ферментатора , ама ако трябва - ще меря?
Някой да сподели дали това е нормално за този щам дрожди?
Мога да добавя още дрожди, да охладя, да стопля, ... ако трябва и някой древен шумерски ритуал в чест на Нинкаси ще направя
А, малца - Пейл Ейл, Карамюних2, Карафа2, стила - Стаут да речем по план, ама май Портър по-скоро по реализация