Благодаря за отговора отново. Един вид пак съм успял да оплескам работатаа...
Аз им сипах всички дрожди, като си мислех, че това е достатъчно, тъй като в книжката прочетох, че за средноалкохолна бира в количество м/у 25-30 литра могат да стигнат около 11 гр. Ами значи ще се учим да правим и стартери с този нов казан.
Иначе съм много доволен от новата придобивка. Преди началото се погрижих да го завия в няколко стари чаршафа за да не ми бяга топлото, че и без това котлона е доста по-малък от дъното на съда.
Получи се перфектно, загрях 13,5 литра вода до 70гр. , изсипах малца, падна до 65-66 и почти не съм пипал, само разбърквах от време на време за 45 минути. После малко нерви да го вдигна до около 72гр., но мисля, че успях да го задържа в границите поне 5 минутки там и накрая до 78 и започване на промиването с още 18 литра вода.
Промиването ми отне около час, като на 2/3 пъти разбърквах малца вътре в кофите, защото на моменти започваше да църцори доста бавничко.
Ако съм премерил правилно би трябвало плътността преди варене да е около 10,5*P. Но количеството не беше около 27 литра както очаквах, по-скоро около 22-24 литра. На 10тата минута сложих 33 грама хмел Чалънджър, на 60тата сложих 20 грама Голдинг и варих общо 70 минути, защото иначе щеше съвсем да избяга плануваната плътност.
Охлаждането беше...трудно. Бях подготвил две замръзнали бутилки по 2 литра, измити старателн, след това и с йоден разтвор. Те се предадоха за около 10 минути и трябваше да мисля друго. Сложих казана във ваната и започнах да го обливам със студена вода. В крайна сметка за около 40-50 минути успях да го докарам до 30-40 градуса. Засях дрождите и го оставих да бълбука.
Днес клапана бълбука доста интензивно и единственото ми притеснение е малкото количество дрожди.