Вчера експериментирах с карамелизиране на ръжен малц. Не за тази рецепта, а за да отработя процеса и да знам какво ме очаква. С нклк думи - pain in the ass
Карамелизирах около 300 грама, а ще ми трябва почти двойно. Както и да е, получи се.
Накиснах в капак от йенска тава (грешка, плитък е и загубих малц при бъркането) и вкарах във фурната. Понеже напълно оправдано не вярвам на терморегулатора на фурната, мерих с два електронни термометъра - едната сонда в тавата, другата във фурната.
Малко избягах от съветите на Виктор. Поддържах около час температура около 64 градуса. Понеже вече беше доста късно, излях водата, вместо да чакам да се изпари. Вероятно съм загубил малко захари така, но си спестих поне още половин час бъркане... и зверско загаряне на тавата.
В крайна сметка, за около два часа въртене край печката получих карамелен ръжен малц. Не е кой знае колко тъмен, но си има цвят, а и отчетлив карамелен вкус. Ще го сложа в следващата бира - ръжена IPA. (4kg Pale ale, 1,2kg Rye malt, 0,3kg карамелизиран ръжен)
На снимката е една идея по-светъл от действителното, заради светкавицата.
Как се определя наситеността на цвета на малца? Някакви сравнителни таблици, цветови схеми?