Хубаво, ама тези многобройни почивни дни изпълнени с обилни хапвания и дегустации на първата ми бира предизвикаха
небивал интерес всред приятелите ми и така реших да направя показна варка с едно приятелче....
Бях запланувал да правя Пушена бира Раух. Предварително си бях набелязал рецепта от форума преизчислена за 50 л. ми
казан. Общо количество малц 7 кг. Бях си взел предварително различни малцове, като част от тях вече бях ползвал, но си мислех
че имам всичко необходимо за следната рецепта:
45% Светъл малц - 3.150 кг.
30% Раух малц - 2.100 кг.
15% Мюнхенски малц - 1.050 кг.
10% Карамюних - 0.700 кг.
Хмел Халертау 62 гр с 7.5% Алфа киселини
и дрожди с долна ферментация Saflager W -34/70 - 11.5 gr. стартирани 3 ч. с 15 град. пивна мъст.
Да да ама НЕ!
Оказа се , че Карамюниха съм го изчерпал в педишната си варка, а не бях го отразил в списъка с наличностите си.
След бърза телефонна справка с Виктор /да е жив и здрав, че е така отзивчив/,карамюниха бе заменен с Carabelge.
Наличността на Рауха бе само 2 кг, на Мюниха 1кг, а светлия ми бе останал 3.750 кг и реших да го сложа всичкия -
все пак е последна варка за годината и не си струваше да ми се моткат остатъци от 0.600 кг.
Този път всичко смелих на валцовата мелница при Винарко , като мислих да си закупя хмел Халертау с 7.5% Алфа,
но ядец - беше привършил.Доставка чак след Нова година. Нищо викам си ще го заменя с Магнума, който е пак Халертау,
но с 11.5 % Алфа. Направих преизчисления на всичко и ето резултата:
И така на 29.12. в 9 часа стартираме четвъртата си варка със самочувствие на вече врял и кипял...
Все пак правя показно на приятелчето...
Водата естествено подмина предвидените 45 град и стигна 56. Нищо вадя 2.5 л - добавям толкова студена, после още веднъж същото упражнение, нагаждам на 46град, смесвам, разбърквам, добавям 3 куб.см. млечна киселина със спринцовка, правя замерване след охлаждане - Ph 6.
Добавям още 3 куб.см. киселина отново охлаждане, замерване и... пак Ph 5.9. Но озахаряването си тече и решавам, че колкото -толкова.
Трябваше да постигна Ph 5.4 , но уви другия път ще го гоня... Междувременно си преработвам свръзките на охладителната серпантина,
като заменям скобите от тел с истински. Красота! Озахаряването мина по учебник на 76 град. направих йодна проба - чудесна както винаги
азгрявам до 78 град. и вкарвам в действие новата си разработка за филтриране директно от маш тюна , но .... без да пробивам инвентара, все
пак е служебен! Бях си направил система за филтриране от медни тръби нарязани с най-тънкия диск на флекса и подготвена система за
казан с кран и вързан за него филтър. Но както казах за сега ползвам служебен казан и трябваше да измисля друг начин... Този с лаутер тюна, го
отработих, но не ми хареса много и търсих алтернатива и по време на лов, /след тричасово чакане на прасетата/ми се роди гениалната идея...