Новата ми придобивка ...и за шунката

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот 5th-hokage » 15 Дек 2015, 19:50

И аз бих взел ако баща ти донесе повече.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот dakobow » 16 Дек 2015, 02:04

Колега, ако правилно съм разбрал това е кутия плътно затворена с термометър, или бъркам ?!
Може ли още някоя снимка, че да си го направим у дома!!!
Наздраве!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот Dejmos » 16 Дек 2015, 09:04

Може ли малко подробности за самата технология?
Доколкото разбирам, нарязва се и се овкусява месото, натъпква се плътно в тесен затворен цилиндър, вари се на водна баня при темоература 80-85 градуса (колко време?), при което месните сокове желират и съединяват парчетата месо в плътен калъп? Предполагам иска и престой в хладилник, преди да се извади от формата?
А как точно се вади, желирани продукти трудно излизат от форми с успоредни стени, как е решен проблемът в тази шунковарка?
А чешката, гледам е пластмасова, там как става варенето?

Сетих се една възможност. Полиетиленови дебели черва. Натъпкват се, вари се в тях, няма нужда да се вади, директно се реже, не изсъхва при съхранение... Ще могат да се ползват и за други цели, като желиран език, пача, съхранение на продукти във фризера...
Знам, че има такива, колко колбаси се предлагат в този вид. Но не мога да намеря. Намирам само колагенови изкуствени черва, при това в големи разфасовки (500-600м рула).
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот mirix » 16 Дек 2015, 10:26

Технологията е проста. Месото се овкусява и се размачква добре около 20 мин да кажем. Подрежда се и се натъпква в шунковара. Слага се тарелката с пружината и се затваря капака. Според зависи седи в хладилника от 24-48 часа. Варене, бързо охлаждане и пак в хладилника 24 часа. След това дегустацията.
Кутията не е плътно затворена. от горе има дупка за пъхане на термометъра. След като се е желирало, под малко топла течаща вода и потупване от долу излиза, а за пласмасовите който е ползвал да каже. Аз си предпочитам неръждавейката и затова нея взех.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот knasfas » 16 Дек 2015, 11:05

Здравейте, ще си позволя да постна един линк към блог, в който е описано доста подробно, какво представлява и какви модели се предлагат.
http://batimiti.blogspot.bg/2015/01/blog-post_9.html
Също така в Ютуб, ако напишете ветчинница ще намерите доста клипове по въпроса.
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот 5th-hokage » 16 Дек 2015, 13:42

Ето и още малко инфо изровено от нета. Там намерих отговора колко време се вари :)

"Рецептата (за шунката и наденичката е една и съща):

- по равни количества свински врат и бут (бута ми създаде много проблеми с чистенето на жилите и ципите, а после при варенето на шунката пусна много желе);
- по 25 гр сол на килограм смес (мерите я след като сте изчистили месото и е напълно готово за работа);
- по 4 гр пудра захар на килограм смес (аз карах със захар на кристали, обаче я разтворих предварително във водата);
- по 100 мл вода на килограм смес

- от себе си добавих по една чаена лъжичка бял и червен пипер.

Месото се нарязва на малки кубчета (към 2х2 см). Една трета от него пък се смеля на кайма (аз го минах през чопъра). После и двете части от месото (нарязаното и каймата) се омесват с подправките. Желателно е омесването да стане на машина. Колкото повече се меси, толкова по добра заготовка се получава. Препоръчва се сместа да се меси на машина минимум 7 - 8 минути.

Значи аз специално преди това заврях водата разтворих в нея подправките и после я оставих да се охлади. Като се охлади даже я заврях в камерата да стане ледено студена. По руските форуми пише месото да се обработва силно охладено и водата по възможност също да бъде ледено студена.

Като се омеси хубаво заготовката я зареждате в шунковара и го оставяте 48 часа в хладилника. След това се вари на 85 градуса по целзии за време което зависи от диаметъра на шунковара (минута на милиметър от диаметъра - това пак от руските сайтове).

Както ви писах една малка част от сместа, затова я увих в алуминиево фолио и след това пък и в свежо фолио (по стегнато) и тя така престоя 48 часа. После я варих затисната с чиния ама нея за около час.

Импровизациите и експериментите винаги ще са ви в полза.
"
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот mirix » 16 Дек 2015, 14:27

Варенето навсякъде го дават различно, Аз лично го варих час и половина и му дойде малко много. На час и 10 минута беше готово, вътрешността беше достигнала 72 гр. А на по вечето места пишат че се вари 2 часа.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот cervesa » 16 Дек 2015, 14:48

Хей,ако организирате доставка и аз искам един-ако е от иноксовите шунковари!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот daniel.trifonov » 18 Дек 2015, 14:38

Ето ви го иноксовия за 1,5 кг: http://www.ebay.de/itm/Schinkenkocher-D ... SwstxVaJzh
Ето и кой ще го достави до БГ за малко пари: http://shopper.bg/index.php?option=com_ ... e&Itemid=1
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

Мнениеот damyan_rm » 30 Дек 2015, 14:07

"Чула жабата, че ..." та и аз така :-) - ама "по-сиромашки", без някакви специални устройства ...

Разрових се в къщи, намерих една кръгла пласмасова кутия - около литър - литър и нещо, купих бут, нарязах, забърках, омесих, "сварих" - пък то взе, че даже и стана ...
... даже доста прилично - както на вкус, така и на вид ...

Изображение

Весели празници
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта