Още един заБирен!!!

Модератор: Martin

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 07 Дек 2015, 19:10

Понеже споделих , че съм заделил 1900 мл. мъст в хладилника за последващото бутилиране ,
днес след обяд преглеждайки темите за карбонизация стигнах до извода, че малко съм се изхвърлил
с това количество! Гледайки до какво ниво е пълен галона за ферментиране надали има 16.5 л.
Та се чудя дали да си отсипя 1300-1500 мл. и другото да върна за ферменриране или така ще объркам
процеса и по-добре на финала точно да преценя нужното количество. Някъде по спомен от многото клипове,
които гледах ми се струва, че видях метод при ,който един ден преди бутилирането добавиха отделената мъст
и на другия ден разливаха !
Дали би се получило добре особено в моя случай с по-голямото количество отделена мъст.
Тъкмо ще стартира наново ферментацията и ферментите ще са съвсем в кондиция за по-нататъшна дейност в бутилките!
Моля за вашето мнение и съвет! Предварително благодаря!
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 07 Дек 2015, 19:35

Да споделя относно смилането на малца:
Основното количество светъл малц си го взех смлян на тривалцова мелница,
а специалните малцове реших да си ги смилам съобразно нуждите на ел. мелница за кафе от тези с
бункера отгоре настроена на най-едрото смилане. Но все пак е доста по-фино от валцовата и това ме навежда
на мисълта, че мога ,а и трябва да намаля малко дозите на специалните малцове. Нали при по-фино смилане
се получава по-голяма екстрактност?! Дали се изразих правилно...
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот rajev » 08 Дек 2015, 19:07

Тук не са ли само проверени рецепти??? :evil:
Иначе честито колега за варката :clap:
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 11 Дек 2015, 15:11

На 09.12. сряда на третия ден след залагане във ферментатора направих прехвърляне в друг галон, като добавих
около 500 мл. от заделената пивна мъст. Рабрах,че съм заделил твърде голямо количество за праймер
и т.к. ферментацията протече твърде бурно и както отбеляза колегата nikolay.illov вероятно и голяма част от дрождите
"изкипяха" през хидрозатвора. Та реших да внеса около 1.5 -2 гр. дрожди в основното количество мъст. Направих замерване
на захарността и показанието беше 4 деления при 15 гр. Ц.
В събота мисля да бутилирам и да видим какво ще стане....
Междувременно замислям втора варка в събота , но този път се въоръжих и сPh метър.
Мисля да спретна Irish Red Ale. Ще докладвам за случващото се!
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот svetlo » 11 Дек 2015, 20:54

Много се извинявам, ако се изкажа глупаво, щото и аз съм начинаещ, но не разбирам каква е целта на цялото това занимание - да се отделя мъст, която след три дни да се слага пак във ферментатора, да се добавят дрожди, да се прелива в нов съд, да се разделя и събира непрекъснато.. Какво пречи всичкото количество да си се остави да доизферментира тихичко за 10-тина дни например? По твоята технология се цели по-малко време за чакане на бирата ли?
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 12 Дек 2015, 19:10

Чети внимателно предните постове, колега! Не ми е такава технологията..., а просто така се получи!
Как да предположа, че ще ми ферментира толкова бурно на 22 град?! И за това от страх да не би да съм
останал без активни дрожди, а и поради факта, че бях отделил доста материал за праймер на бутилковата
доферментация спретнах тази постановка. Но явно не съм сбъркал защото водния клапан все оше кротко си
бълбука и бутилирането ще го оставя за по - нататък.
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 14 Дек 2015, 20:57

]В събота 12. Декември реших да направя втората си варка!
Реших да ползвам рецептата на Виктор - Irish Red Ale.
Този път се престраших на по-голямо количество изпозлвайки пълноценно обема на казана - 36 л.
Всичко съм описал подробно в протокола:
Protokol 2.jpg
Дано да става ясно как съм процедирал!


Реших да си оборудвам едно кътче в избата където е по-топло -15 град. Целзий
На предната варка имах проблем с варенето на открито - по-трудно задържах температурата
и трудно се поддържаше кипенето при финалното варене.
Оказа се доста добро решение - уютно, добавих си музикален фон за настроение.
Postanovka.jpg
Така изглежда постановката ми..

Filtrirane.jpg
Прикачени файлове
drug pogled.jpg
този пит водата за промиване загрях в хладилната чанта..., но дано да е от правилната пластмаса и да не ми предаде странен привкус..
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 16 Дек 2015, 19:46

В неделя 13. 12. реших да бутилирам продукцията от първата си варка. Предната вечер извадих от фризера заделения
материал и го оставих на стайна температура да се размрази и темперира. Последва дълго и тягостно премахване на
етикетите от бирените бутилки. Загрях вода в хладилната чанта с бързовара. На 12-15 л. вода добавих половин бутилка
готов разтвор на сода каустик. Поставях внимателно бутилките, като същевременно ги пълних целите с разтвора, защото
някои имаха на дъното гаден мухъл. Содата каустик си върши перфектно работата! Така с един харман измих над 2 каси
с шишета. Т.к. нямам толкова стандартни бирени бутилки реших да пробвам и с тези немските от Лидъл с капачките - Perlenbacher,
които се развиват на винт. По стари спомени съм затварял сокове от соковарката и съм нямал проблем със затварянето и
херметичността. Дано и сега да е така....! Ще споделя след две- три седмици. За източване на бирата използвах стандартна
помпа за вода, която е захваната за гърловината на галона от 19 л.

Butilirane na bira!.jpg

Касите оставих на стайна температура 21-22 град за една седмица и след това поне две седмици в гаража на 10 град. и след
това дългоочакваната проба!
Междувременно материала от втората варка кротко си бълбука, но вече на по-хладно: 16 град.Ц.
Прикачени файлове
fermentirane.jpg
П0-сериозно количество- по-сериозно оборудване!
Бутилиране.jpg
Незатворените бутилки са пълни с йоден разтвор!
дезинфекция на капачките.jpg
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот Yaskata » 17 Дек 2015, 10:53

Браво за ентусиазма! Май ще се задържиш в редиците на пивоварите :)

Ето няколко съвета, които ми идват като гледам снимките:
- сложи капак на лаутертюна докато промиваш, за да не губи топлина, ако намериш прозрачен, за да следиш лесно нивото на водата най-добре.
- сложи маркуч на канелката, за да не тече толкова от високо, иначе е възможно окисление > неприятен вкис
- задължително си изолирай тенджерата! така поддържането на определена температура е в пъти по-лесно. увий някакъв парцал, дреха и метни кърпа на капака, докато озахаряваш
- наливай шишетата с еднакво количество бира, трябва да има въздух, но не много - гледай купешките колко са пълни.
- самото наливане на го прави с маркуч вкаран дълбоко в бутилката, при наклонено шише, да няма разплискване на бирата, че се оксидира.
- за да намалиш количеството утайка в шишетата, прехвърли внимателно, с маркуч бирата от ферментатора в друг съд. Така утайката ще си остане във ферментатора. Ако сипваш захарта за газиране в общия съд преди да наливаш, трябва той да е разграфен по литри.

Воденето на записки/протокол е добра идея, иначе му губиш края.
Дерзай и да разправяш за резултата :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот st_jivko » 17 Дек 2015, 13:23

Тия нашите жени тотално ги изгонихме от кухните с нашата бира.
Как ще ги връщаме-не се сещам.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron