Пшеничен опит

Модератор: Martin

Re: Пшеничен опит

Мнениеот victoryvt » 11 Дек 2015, 10:34

Яската, става дума какво тече от чучура на лаутертюна, а не колко е в казана.
При промиването започваш от около 19-20% колкото е сладката пивна мъст и постепенно с преминаването на водата през триците тя извлича останалия в тях екстракт като постоянно пада от 19 до 2 %
Когато от чучура тече с 2% , в тенджерата се е събрала мъст с около 10-11% екстракт.
След варенето той се покачва до 12-13% според рецептата и конкретния сетъп на домашния пивовар.
За по-слаби бири може да се увеличи водата за озахаряване до 1:4 и пак да се промие с още 4л. , за по-силни е обратното : озахаряване с 2.5л. на кг. малц и промиване с 3 - 3.5л.
Тогава обаче в триците остава неизвлечен екстракт и ефективността пада.
Поради това и най-голяма ефективност (екстрактивност) има при слабите бири.
Т.е. ако искаш да поставиш свой личен рекорд по максимално извличане на екстракт от единица малц трябва да го направиш с някаква лека сесийна бира - битер или лагер с екстракт около 10%

Екстрактивност в проценти = литри в казана * %Плато / малц в кг.
(с уговорката, че не е съвсем прецизно, понеже 1л пивна мъст тежи малко над 1кг. но разликата е малка и е съизмерима с точността на измерване на литрите)

Или в числа : = 20л. * 12% / 4кг. = 60%
(20 литра пивна мъст в казана с 12% Плато, получена от 4кг. малц се равнява на 60 % практическа екстрактивност.)

60% е долу горе колкото масовият домашен пивовар успява да реализира.
65% е вече цел за постигане след финосване на технологията.
70% е повод за гордост.
75% ... само на леки светли бири, след контрол на пеха на майша, перфектно озахаряване, бавно и дълго промиване и качествено смилане на малца.
78% - граничи с теоретичния максимум и практически се постига само в големите фабрики, благодарение на 6 валцови мелници, майш-филтър (филтър преса) и професионални установки. Както и не на последно място - правене на леки бири :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Пшеничен опит

Мнениеот Yaskata » 11 Дек 2015, 12:59

Както се казваше в оная реклама: "Ето това чукане чаках" :D
целта ми е да имам предвидимост, за да мога да залагам отнапред, а не да изстискам всичката захар
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Пшеничен опит

Мнениеот knasfas » 15 Дек 2015, 13:42

Здравейте, въпреки че пивото почти свърши мен ме тормози един въпрос. Въпреки, че за този стил пиво се характеризира с известна мътност, възможно ли е моето да е прекалено мътно :D ? Въпросът е, че на дъното на бутилките има толкова много утайка, че при опит да се обере и да се сипе с последните милилитри в чашата, утайката на моменти стои като на малки парцалчета, които не изглеждат много естетически издържани. Този ефект нормален ли е или се дължи на факта, че пропуснах преливането във втори съд, след ферментацията, където може би е трябвало да се утаи още, но пък тогава няма ли опасност да не остане почти никаква утайка в бутилките?
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Предишна

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron