Относно промиването няма никакво значение дали ще е вътре пшеничен малц или немалцована пшеница или ръжен малц или ръж.
Пшеницата и ръжта НЯМАТ люспи като ечемика и затова затрудняват прецеждането.
Затова и в рецептите за пшенична бира винаги има до 50% ечемичен малц, който да осигури поне малко люспи.
Другият подход е да се добавят люспи от ориз (понеже не променят вкуса).
Затлачването при промиването може да се дължи на много фактори, но когато голям процент от зърното е без люспи - очевидно тече тегаво.
Ето няколко практически съвета за по-лесно прецеждане :
1. Правете протеинова пауза на около 50-55 гр. като размесването даже да е на 38гр. и постепенно да се достигне до 52 и т.н.
2. Маш-аут да не е над 76гр. защото започва коагулация на белтъците и съвсем спира прецеждането.
3. По време на прецеждането може да се помага с бъркане малко над дъното (ако е лъжливо дъно) или там нейде близо до филтриращия слой.
4. При съвсем бавно прецеждане е по-добре да се спре, да се долее вода, да се разбърка до дъното и да се рециркулира малко докато пак тръгне бистро.
5. Ако и това не помогне много - бъркайте до дъно и колкото и да е мътно си довършете прецеждането, тъй като лаутертюна ви няма да е топъл безкрайно време и нещата ще се влошат.
6. Направете си още един лаутертюн, да става паралелно прецеждане.
А прецеждали ли сте майш с тиква ?