Хайде и аз изкарах първата..

Модератор: Martin

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот Yaskata » 05 Дек 2015, 14:41

Доста полезна тема се заформи :)
Да върна малко назад и да попитам пак за хмела.
На каква база се смята количеството хмел?
Грама на литър пивна мъст (boil size)? грама хмел на литър batch size или на база предполагаемото количество бутилирана бира? А сега виждам че Svetlio го е смятъл на база килограмите малц и съвсем се затрих :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот st_jivko » 05 Дек 2015, 14:59

Моята отправна точка за количеството хмел е batch size.
Грубо 1гр. горчив и 2гр.ароматен на литър мъст.
Но с уговорката-колко са алфа киселините и дали са пелети
или шишарки.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 05 Дек 2015, 15:34

Ей, Яска! :) Не ме засичай :) Писал съм ясно, че тръгвам да смятам от исканото IBU, а там в калкулаторите никъде няма килограми малц, само литри течности :)
Казах го примерно на килограм, защото понякога озахарявам 1 кг, понякога 1,6 или 2, та да е ясно за каква варка говоря точно. Иначе съм посочил, че търся определен стил и винаги изкарвам 6,2 литра за варене от килограм малц, така че ако искаш го смятай и боил сайз :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот Yaskata » 05 Дек 2015, 16:01

е, не целя да те засеча :) опитвам се да си подредя нещата в главата,
защото когато гледам някоя нова рецепта, най-често не знам как да преценя хмела за пропорцийте на моя казан.
Това за двата грама ароматен хмел ще го пробвам при първа възможност!
До сега залагах около 1гр, че и по-малко. Интересно ми е да видя резултата :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот st_jivko » 05 Дек 2015, 19:25

Аз съм поклонник на горчивите бири.но си ги пия сам.
Така съм стигал и до 2гр. "Аурора" на литър мъст
за горчив и оше толкова за ароматен.
Но всеки с вкуса си.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 29 Яну 2016, 15:47

Един допълнителен въпрос, на който не мога да намеря отговор тук. Понеже нямам нито нагревател, нито газов котлон, сега смятам да варя едновременно в две тенджери един и същ промит материал. Естествено целия хмел ще го сложа в едната и там ще следвам нормалната схема, но колко време трябва да се вари тази част без хмела?
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот Martin » 29 Яну 2016, 16:08

До достигане на желаната плътност и литри, най-вероятно колкото и другата част.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 29 Яну 2016, 19:30

Желаната плътност и литри е ясно, ама аз мога да го сметна и за 15 минути да се достигнат. Мен ме интересува колко е времето за излитане на диацетилите, за отделяне на белтъците и там каквото друго има, което прави малцовата вода бирена мъст, ако се абстрахираме от охмеляването.
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот bojo » 29 Яну 2016, 22:44

Минимум 60 мин здраво варене (до размекване дъното на казана :lol: ).
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 30 Яну 2016, 22:50

До тук никой не ми отговори сериозно, а аз като се поразровичках и чуждоземните форуми, намерих ето този текст:

STAGES AND LENGTH OF BOILING

From practical point of view, boiling should not take less than 90 minutes. The specific length depends on the hop schedule. The minimum time is explained by the following. Sterilization requires about 5 minutes. An additional 10 minutes (total of 15 minutes) will kill the enzymes. Another 15 minutes are needed to eliminate tannin originating from malt husks. This first half hour, in case of infusion mash, is to decompose and precipitate some of the proteins. This should be accomplished before hops are added, because otherwise the sticky hop resins will combine with the coarse protein flocks and precipitate out of solution. When decoction mashing is used, excessive complex proteins are usually not a problem. After that, calculate the total time needed to evaporate the desired amount of wort. Subtract the above 30 minutes. The remaining time should include the hops schedule so that the hops should not be boiled longer than one hour. Except for high gravity beers, the total boiling time should not last longer than 2 hours. Boiling the hops longer than one hour will start generating sharp, undesirable and unpleasant flavors. During a long boil a greater percentage of the hops’ bittering and preservative qualities are carried into the finished beer.
Thus, the stages of boiling are characterized by the functions: sterilization, driving out oxygen, killing enzymes, protein break-down, evaporation of water and hops processing.

Както аз си го превеждам, важни за малцовия разтвор са първите 30 минути. От там нататък всичко е охмеляване и сгъстяване до нужната плътност. Значи ако си разделя течността след промиване на две части, първата си я правя с целия хмел по схема час и половина, а втората част я варя само половин час и после смесвам охладени във ферментатора. Или не?
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron