Първи опит

Модератор: Martin

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 18 Ное 2015, 12:59

Точно така направих - първо кипнатата захар и после прехвърляне на младата бира от ферментатора в новия съд с маркуч. :)
Бутилирах първата тестова микро варка :) цели 5 бутилки :) но пък за сметка на това бутилирани с много ентусиазъм и любов :)

За дезинфекция на бутилките използвах разтвор на Финк Окорон (0,1-0,2% - леко на око, чаена лъжичка и половина в 3.5л вода). В случая бяха само 5 и ги напълних догоре и ги оставих, като при пълнене взимах една, изливах разтвора и пълних с бира.

За дезинфекцията с 0,1-0,2% разтвор на Финк Окорон, предполагам мога да оставя 2-3 пълни бутилки и после със същия разтвор да напълня други 2-3... вместо да имам 20 пълни бутилки !? :)
Нали няма нужда да се киснат... 2-3 минути в разтвор е ОК?
Също така, после не се сушат предполагам? Аз в случая след изливане на разтвора ги пълних веднага.

За газировка, вместо захар, ще пробвам по-нататък със течен малцов екстракт.
Последна промяна emicha на 19 Ное 2015, 16:33, променена общо 1 път
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот 5th-hokage » 18 Ное 2015, 20:26

Не няма нужда. Аз за 16 литра варка си пълня една кофа 10 литра и потапям бутилката - пилни се 1/3 разклащам и изсипвам в кофата - пълня с бира затварям капачката и следващата.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Първи опит

Мнениеот mirix » 26 Ное 2015, 23:19

Ха честита 1 варка, Викторчо и моята първа беше с толкова утайка, а охлаждането си беше направи приключение в легена без серпентина. при първите варки излизат нещата за изчистване и после се канализират. Само да вмена че като преминеш на по голяма варка , все едно за 1 път вариш, но имаш знания. Аз започвам 100литровка на ново с друго оборудване, па ще видим, макар да имам рутина.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 30 Ное 2015, 15:47

Мерси, mirix!
Успех със 100л варка! ;)

След всеки следващ опит научавам по нещо ново, засега съм направил 3 варки, като последните 2 са към 8л за бутилиране, което не е много, но все пак малко по малко се увеличава количеството :) В събота сигурно ще пробвам 4-та, като целта е този път определен стил и по-осъзнат процес :) Живот и здраве, по-нататък по-големи количества...
А първата бира отлежава в хладилника, към края на седмицата ще я дегустирам... нямам търпение! :)
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот svetlo » 30 Ное 2015, 17:29

Леле, как издържаш такова чакане - аз моята първа я отворих тържествено на 16 дни и половина - повече не можах да издържа :) Между другото сега коментирахме, че при тези стандартни ейлове често най-наситен вкус се постига около 25-тия ден. Не че те подкокоросвам, ама що не отвориш първата довечера, че да я сравниш с другата след още 5 дни? :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 01 Дек 2015, 23:11

Лесно издържам, болеше ме гърло, не бях пил бира от седмица и няколко дни :D
Е, тази вечер отворих една бутилка от първата варка... :)
Доволен съм, като за първи опит! :)
Струва ми се, че е по-малко газирана от необходимото (тук трябва да се експериментира с количество захар/глюкоза/малцов екстракт/неферментирала бирена мъст... и температура на отлежаване, както и време :)), усеща се леко горчив послевкус на хмел и не толкова ароматен такъв (при повече балончета CO2 сигурно ще е малко по-различно)... разбира се това сигурно би се променило леко след повече отлежаване...!? Алкохолното съдържание май не е много високо, по усещане само, не разполагах с измервателни средства, че да го изчисля долу-горе колко е...
В крайна сметка съм много щастлив след дегустацията на първата сварена бира :) И разбира се, още по-зарибен! Определено е много яко да пия моя бира, която има вкус и аромат на малц и хмел, а и бих казал - може би не по-лоша от масовките тук! :)

Две снимки, щракнати са на доста отворена бленда и си е лека мазня, ама се вижда долу-горе цвят, пяна, газировка... :)

Изображение

Изображение

Наздраве! :)
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот sk1916 » 02 Дек 2015, 12:50

Поздравления за първата ти собствена бира! Действай смело със следващите варки!
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 02 Дек 2015, 18:41

Мерси!
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот svetlo » 03 Дек 2015, 15:20

Поздравления за първата дегустация! :)
Сега като гледам какво си писал, първото озахаряване си го правил на доста високи температури, така че не търси много алкохол. За сметка на това пък трябва да имаш наситен вкус, нали? Аз пък направих обратната грешка в началото - страхувах се да не прецакам нещата и много бавно вдигах температурите, та получих в повечко алкохол, но с опитите нещата се балансират..
Така или иначе, първата бира е като първата жена, като първата лодка - остава си най-скъпа :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 04 Дек 2015, 14:50

Мерси!
Възможно е и озахаряването да не е било много ефективно, освен това промиването беше много набързо през сито и тензух... но все пак резултатът е съвсем приличен! :) И да, определно първата бира си е първа бира! :)
Поръчах си хидрометър, днес трябва да си взема пратката... за следващата варка ще мога да меря захарност :)
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта

cron