Хайде и аз изкарах първата..

Модератор: Martin

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот st_jivko » 03 Дек 2015, 16:19

Виж дали тази схема ще ти помогне по някакъв начин"
viewtopic.php?f=37&t=3049
Иначе хората са ти го казали-62-63`C-алкохолна бира,
67-68`C-слабоалкохолна бира с плътно тяло.
А eднотемпературното озахаряване /напр 66`C/
са го въвели американците за по-лесно .
Особено е подходящ за големи варки в трисъдова система.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 03 Дек 2015, 20:42

Ами да, де.. Пак според ИПА стандарта, трябва да имаме 14 и нагоре плътност преди ферментатора и да я свалим до 4 и надолу, за да получим 6 и нагоре АБВ. И пак според стандарта, тяло трябва да не се усеща. Как става това при 68 градуса не разбирам? Или техните малцове са някакви ГМО? :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот st_jivko » 03 Дек 2015, 21:51

Защо 66,67,68`C.65-66`C`е нормално.
Аз съм правил IPA в малки варки
с кратка протеинова и останалите паузи.
И си става перфектна.Сингъл инфюжъна
е добър за големи варки.Но и там се стремя
да следвам европейските книги.Без протеинова пауза.
Освен ако не е лагер.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 04 Дек 2015, 00:43

Живко, благодаря ти за отговорите, ще пробвам ИПА по стандартната схема с всички паузи, само с повече OG, обаче въпросът ми беше малко по-друг. Не ща да те засипвам с линкове, аз просто питах Гугъла за "IPA all-grain recipe" и прочетох първите 20-тина. Навсякъде ще видиш го дават директно на 154-156 F сингъл инфюжън, без предварителни паузи.. За това се шашнах и питам дали нещо не съм разбрал грешно физико-химията :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот st_jivko » 04 Дек 2015, 09:50

Svetlo,не се шашкай.Ако си с малки варки-напр.моята малка варка
е тенджера 21 л.,карай с паузи-ако е ейл,може и без протеинова.
Ака решиш да правиш сингъл инфюжън,тогава цели температура
65,66`C.Съобразявай се с това,че температурата на малца е с доста
по-ниска температура от тая на водата.Това води до свалянето и
при смесване.Има таблици за корекция.
Така,че реално трябва да сложиш малца във вода с темп. напр. 69`C.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот victoryvt » 04 Дек 2015, 10:00

Аз един път съм правил успешна IPA над 30 точки на тазгодишния конкурс и я озахарявах на 63гр. (силно алкохолно).
Обаче говорим за Американски IPA - съответно с дрожди US-05, a те свалят екстракта много.
Например в момента от 12.1% паднаха до 2% ! (Pumpkin Ale)
За IPA от около 15-17% екстракт може да свалят и под 4%
(За моята тазгодишна - от 19 на 4.3)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 04 Дек 2015, 11:26

Хм, Живко, може и да си прав - аз смесвам със 62 градуса вода, за да стане на 55. Значи при тях от 69 ще падне до около 64-65, което вече е нормално. Ама гадовете пишат: "Boil 60 min at 156F", а който иска да се сеща за какво става дума :)
Виктор, американски дрожди не съм виждал още, като свършат командировките след 10 дни ще ти поръчам, да ги пробвам. Между другото каква е по-подробно разликата между US-04 и 05?
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот st_jivko » 04 Дек 2015, 12:18

Safale US-05-за американски стилове еил .Седиментация - ниска до средна.
Крайна плътност - средна.
Safale S04-за повечето еилове.Седиментация - висока.
Крайна плътност - средна.
С уговорката,че имаш желанието да се придържаш строго
към определения стил.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 04 Дек 2015, 13:55

Да и аз това прочетох в магазина, но ми трябваше по-подробно, защото и двата вида ги дават за едни и същи температури, една и съща плътност, само седиментацията е различна. А това според мен на български означава "утаяване". Значи американските трябва да оставят по-мътна бирата, респективно с повече свободни вещества и минерали, а английските събират всичко на дъното, в това ли е разликата?
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот st_jivko » 04 Дек 2015, 15:54

Използват цилиндрично-конични ферментационни съдове американците.
И може би тяхната бира е по-бистра от моята и твоята.
На мен не ми пречи мътната бира,но ми е по-кеф да е
бистра.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron