Тъкмо за това мислех да пиша днес
Пробвах с просо. Имах под ръка, пък и царевицата не мога да я смеля.
Закупих си всичко и по рецептата на Виктор започнах да варя.
Както бях писал по-горе, не можах да намеря небелено просо по пазарите, затова ползвах белено без да го меля:
От опит знам, че просото гълта повече вода и от елдата, затова озахарявах 5/1, две кила просо и 10л вода. По рецепта трябваше да ври 30 мин с първия ензим. Добре обаче още със завирането просото стана на гъста каша.
Добавих още вода и бърках, не помогна особено, добавих още вода. Усетих, че загаря стабилно, затова пресипах в друг съд
След отделянето на загорялото се оказа че водата е твърде много вече, бях увлякъл в паниката си.
Промиването не потръгна добре. На дъното на лаутертюна сложих мрежа, уж да не се задръсти, защото дупките на кофата бяха с големината на зърната, че и малко по-големи. Е задръсти се. Махнах мрежата, но без разлика. Малко изтече, другото прецедих през тензух. От около 19л вода boil size-a излезна 7л
Вида е повече от неподходящ: млечно-белезникаво-жълто-бяло. След варенето стана още по зле, стана зеленикаво-млечно-белезникаво-жълто-бял.
Заквасих и зачаках. Вече четвърти ден признаци за ферментация почти няма, ако изключим 30та балончета отгоре.