Я сложи един термометър допрян до бутилките в хладилника да видим дали температурата е такава, каквато я казваш
Значи , ако са лагерни дрожди и температурата е около 4-5 гр. - да биха могли да работят съвсем слабо, но за дни и седмици да свалят още екстракт и да вдигнат газировката, но ейлови на темп. под 5 градуса не могат да работят изобщо.
По-скоро ти се подобрява пянообразуването заради постепенното разтваряне на въглеродния двуокис в бутилките от студа.
Е, има и вариант да си заразил бирата с някакви нискотемпературни диви дрожди, ама това е почти фантастика.
Всъщност, нищо не ти пречи да си правиш проверки със захаромера, стига да е достатъчно точен в долните проценти и да стопляш пробата до 20 гр. Целзий. Така сам ще разбереш дали екстракта пада още.