Отлежаването променя много бирата, и не винаги към по-добро.
Разбира се поне една седмица на студено след газирането си е нужна, но след това започва спадане на всякакви аромати, особено хмелни.
Тъй че ако ще се прави бира за отлежаване трябва да се предвиди спадането на горчивината и ароматите с отлежаването и те да са завишени при варката.
Дълго отлежаване е нужно само на силно алкохолни и силно охмелени бири, иначе не си заслужава, защото няма да се постигне нещо по-добро.
Аз напоследък най-много си харесвам бирите на около 20-30 дена след заквасването, след това осезаемо пада малцовият вкус, след него започва да изтънява аромата на хмел и накрая започва и горчивината да спада.
Има един оптимален момент, в който всичко е балансирано, след това бирата започва да губи форма.
Държането на студено помага за удължаване на "агонията"

15 мин. врене на хмел не е за аромат, а за вкус (мекота на горчивината)
За същински аромат се иска силно ароматен хмел и не повече от 5 мин. врене.
Даже може и да се добавя още от него в момента в който се пусне водата през серпентината и вренето спре.
Може и хмелно чайче, но не всички хмелове стават за него - предимно тези, които са за сухо охмеляване стават.
(Между другото, който се интересува - да прочете за бирите на Dogfish Head - IPA - добавят по порция на всяка минута врене и така до края - 60 мин. врене - 60 порции)