От вчера се не мога да се начудя на една ферментация
Предисловие:
сварих си бирата както си му е реда, охладих, аерирах и заквасих. Да ама гледам, че едвам стига средата на ферментатора. Поумувах половин час и реших да прехвърля в два по-малки съда - шише от вода 10л и стъклена дамаджана от 20л. Речено - сторено. Измих ги, дезинфекцирах хубаво (с един разтвор, последователно), раздрусах добре големия ферментатор и разлях в двата малки. Стана добре, изпълних ги и двата на ~ 90% от обема им. Сложих водни филтри и запечатих добре.
Ето я и изненадата ми на сутринта - шишето весело бълбука, а дамаджаната мълчи!?
Навъртях още лепенка, да не би да издиша от някъде, но на вечерта пак така. Имат признаци на ферментация - пенат се еднакво, и в двете се джуркат парцалчета, ама дамаджаната мълчи.
Някакви предположения какъва може да е причината и/или проблема?