За ферментаторите

Модератор: Martin

За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 23 Ное 2015, 21:49

От вчера се не мога да се начудя на една ферментация

Предисловие:
сварих си бирата както си му е реда, охладих, аерирах и заквасих. Да ама гледам, че едвам стига средата на ферментатора. Поумувах половин час и реших да прехвърля в два по-малки съда - шише от вода 10л и стъклена дамаджана от 20л. Речено - сторено. Измих ги, дезинфекцирах хубаво (с един разтвор, последователно), раздрусах добре големия ферментатор и разлях в двата малки. Стана добре, изпълних ги и двата на ~ 90% от обема им. Сложих водни филтри и запечатих добре.

Ето я и изненадата ми на сутринта - шишето весело бълбука, а дамаджаната мълчи!?

Навъртях още лепенка, да не би да издиша от някъде, но на вечерта пак така. Имат признаци на ферментация - пенат се еднакво, и в двете се джуркат парцалчета, ама дамаджаната мълчи.
Някакви предположения какъва може да е причината и/или проблема?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот bojo » 23 Ное 2015, 22:43

Или изпуска, или има повече празен обем и докато вдигне компресия :lol: трябва време.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: За ферментаторите

Мнениеот Dr1nata » 24 Ное 2015, 09:41

Аз за да съм по-сигурен, че съм уплътнил добре и няма да ми издиша прилагам следната тактика: заливам около водния клапан с разтопен восък, ако ползвам дамаджана заливам и около тапата
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: За ферментаторите

Мнениеот dakobow » 25 Ное 2015, 11:48

Колега, вече две години дори и не слагам воден клапан, просто затварям капака и гледам признаците за ферментация. До сега несъм имал развалена бира !
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 25 Ное 2015, 18:22

@ bojo - запушил съм с коркова тапа и допълнително с хартиено тиксо, щедро намотано. Пластмасовата туба, от друга страна, не съм я подлепял изобщо.

2015-11-23 07.11.40.jpg


Сега, изплакнах дамаджаната със силен йоден разтвор, но после същия го сипах в тубата. Бирената мъст беше добре заквасена преди това със стартер на над 30часа - мъст от предната варка + 6гр Нотингам.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот bojo » 25 Ное 2015, 19:28

Не знам, да не пропуска самото тиксо, макар че ме съмнява. А какво стана с проблемната?
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: За ферментаторите

Мнениеот daniel.trifonov » 25 Ное 2015, 21:50

...а след този силен йоден разтвор, исплакна ли с вода? Може това да е причина за по слаба ферментация в първия съд, в който разтвора е бил по-силен.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 25 Ное 2015, 22:24

не, не съм плакнал след него.
До колкото знам, ако изплакна след него се губи смисъла на дезинфекцията - самата вода бъка от бацили. Но все пак това е единственото ми РАзумно обяснение. Кривото е, че колкото и да е отслабнал този разтвор (за целите 2 минути) все пак е приложен върху два пъти по-малка площ след това. Тва обаче са разсъждения на принципа:

- Ванка, кое е по-близко - Слънцето или Бургас?
– Саше, Слънцето Виждаш ли го? а Бургас? Кажи ми кое е по-близо сега!

тъ само си гадая.
Сега пуснах захаромер и в дамаджаната за сверка. Разликата между двата е 0,5 и понеже захаромерите не са еднакви, мисля че това си е статистическа грешка.

На края ще бутилирам в различни шишета и практическия тест ще покаже заслужава ли си кахъренето цялата работа :D
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот 5th-hokage » 25 Ное 2015, 22:39

Яска аз мисля че няма смисъл да се къхариш, бирата ще е еднаква, според мен протича еднаква ферментация и в двата съда (заквасене са еднакво) може дори единия воден затвор да изпуска и за това да нямаш индикация, че нещо се случва (особенно след като имаш еднакви показания и в двата ферментатора)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот victoryvt » 26 Ное 2015, 09:57

Тия снимки на колко време от заквасването са ?
Че нещо много слабо са запенени.
Или е правена прекалена протеинова пауза или просто снимките са от края на ферментацията. Но ако е последното - не се виждат по стените кафевите остатъци от пяната ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron