bojo написа:По-добре да се мисли направо за хладилна камера. 4-5 квадрата затворени с гипсокартон и вата, най-евтиния климатик за студ и ферментираме и съхраняваме...
И аз съм мислил за този вариант (да, рано ми е още, но няма да съм все на квартира), но виждам един проблем.
Не съм попадал на климатик, който да охлажда под 18 градуса. А ако в камерата (climate chamber) е 18, по време на бурната ферментация във ферментора ще е примерно 3-4 повече, т.е. около 22. Изглежда ми малко повече, отколкото трябва.
Ако някой е виждал евтин климатик, който охлажда поне до 15-16 градуса, да сподели. Иначе ще трябва да се ровичка из електрониката, което не е добра идея.
Алтернативата - в камерата да се сложи външното тяло, а климатикът да се пусне на затопляне. Така в камерата може да се получат отрицателни температури, виждал съм го на живо. Обаче температурният контрол става още по-труден.
Може евентуално да се сложи термоконтролер в камерата, който да спира захранването на климатика при достигане на исканата температура, климатикът би трябвало да си запомни настройките. Но и тук има проблем - ако околната температура надхвърли 30 градуса (не съм виждал климатик, който да грее над 30), цялата система спира точно когато трябва най-добро охлаждане.