Здравейте!
С много ентусиазъм, във събота направих втора варка.
Този път озахарих 2 кг пейл ейл малц в 6 литра вода.
Първо загрях водата до 76 градуса и тогава добавих малца. Предполагах, че температурата ще падне до 66-68, но промяната беше до 70-72, затова добавих студена вода, но малко прекалих и температурата падна до 64. Подгрях, бъркайки активно, до 68 и оставих тенджерата извън котлона, завита с одеало и през 15 минути проверявах температурата. Този път към топлоизолацията добавих и сенник за автомобил (някой колега във форума беше споделил тази идея за сенника).
Убедих се, че определно в по-голям обем, по-лесно се поддържа температура, тъй като по-бавно изстива, а и на по-слаб котлон не се и загрява бързо
Озахаряване на 68 градуса продължи 45 минути. Дозагрях до 72 и оставих за 15 минути. Направих йодна проба, мисля че беше ОК, но не бях съвсем сигурен и оставих за всеки случай на 72 градуса за още 15 минути. След това йодната проба беше ОК (без съмнения).
До тук 45 минути на 68 и 30 на 72 градуса. Дозагрях до 78 и оставих за 10 минути.
Този път, по съвет на Виктор, използвах тензух (закрепен с обикновени щипки:)) за промиване и процеждане. За 2 кг е идеален вариант. За промиване използвах малко по-малко вода, тъй като обемът от 13 литра не позволява необходимото количество, а и вече бях добавил екстра вода при озахаряванетоа, освен това - трябваше да остане и малко до ръба на тенджерата. Така че масимума беше 12 литра.
Тъй като 12 литра не са малко за котлон с явно не висока мощност (може би едва ли е над 1500 вата) използвах 2000 вата бързовар (който специално купих за целта
). Трябваше да го включвам само от време на време, докато изври малко повече, за да не кипи извън тенджерата. След това го оставих включен за по-дълго. Като цяло в тази варка имаше много повече време в което ври активно бирената мъст.
След 30 минути добавих първата порция хмел - Магнум, 15 минути преди края ароматична порция Халертау и ирландски мъх, а 3 минути преди края още ароматичен Халертау. Общо време на варене: 90 минути. В края добавих към 1 литър вряща вода, за възстановяване на количеството до към 10 литра.
Охлаждане отново на водна баня в мивката с тещача вода + замразени акумулатори за хладилна чанта. Бих казал че бързо се охлади. Оставих за около час да се утаи и доохлади. Прецедих през тензух посредством маркуч - прехвърлих в друг съд - този от озахаряването, след измиване и дезинфекция с вода и йод. За най-гъстото към края използвах торбата от магазина - не я дезинфекцирах, надявам се да не се окаже проблем, още не беше разопакована и реших, че може да мине за доволно чиста...
Отново с маркуч прехвърлих съдържанието във ферментатора, прецеждайки отново през тензух, поставен във фуния. За разлика от предишната ми първа варка, този път много по-малко утайка попадна във ферментатора.
Направих стартер с около 200мл вода и 1 лъжица захар, дрождите поръсих този път при по-ниска ртемпература от 25 градуса и ги оставих за 10-15 минути без бъркане. След като шупна, добавих малко бирена мъст за уеднаквяване на температурата (в случай че във ферментатора се е охладила повече). Излях стартера във ферментатора.
По-късно добавих и останалото прецедено през торбата количество. Крайното количество е към 9 литра (леко на око преценено).
Днес сутринта ферментацията течеше доста бурно.
Въпроси:
Какъв ще е резултатът от това, че съм получил по-малко бирена мъст от 2 кг малц - по-голямо плато? Все още не разползгам с уредите за измерване. Надявам се да ги включа в процеса при следващата варка.
От старата варка бирата прекара вече 1 седмица във ферментатора, има доста утайка... надявам се това да не е голям проблем, предвид че мисля да я оставя още 1-2 дни. След като е прехвърля в нов чист съд ще добавя кипнатата захар въ ввода - за бутилковата ферментация в общия обем - трябва ли да се раздрусва, разбърква или не?
За дезинкефция на бутилките - ще я направя с разтвор на Финк Окорон. Въпросът ми е - как да стане? Една бутилка се пълни с разтвор и се поставя в съд с разтвор или е ОК само да се напълни и след това разтвора да се прелее в друга бутилка? Или трябва да направя примерно 5 литра разтвор и да напълна последователно бутилките?
П.С. Купих си книгата Radical Brewing, намерих още няколко, бях си купил и книжката на АДПБ и се захващам да чета по-сериозно!