На 2ри тоя месец забърках най-накрая моя стаут
Рецептата:4.9 kg Pale Ale (70%)
0.7 kg CaraMunich II (10%)
0.5 kg Carafa III (7%)
0.2 kg Roasted Barley (3%)
0.7 kg Flaked Oats (10%) (някакъв български от Пловдив готов за консумация)
1кг Пейл+Печения ечемик и овеса държах на 50*-53* за 20мин, вдигнах плавно до следващата пауза 66*-67*, добавих останалия малц и поддържах 45мин, после още 20 на 70*-72*. До 78* забравих да вдигна, добре поне че промивните ми бяха на подходящата температура
Хмел IBU 56: около 45гр. БГ Каскейд останал ми от едно сухо охмеляване+10гр Херкулес за 80мин. 10мин преди края добавих и 20 грама Щ. Голдинг. Не бях сигурен дали му трябва ароматна порция, но добавих
Дрожди: S-04
Как процедирах: събрах 30-ина литра на 14*P и ги варих 90мин, а с останалото квото изтече, около 10 литра с много слаба захарност реших да си направя експеримент и да го сваря в друга тенджера да пробвам дали ще излезе нещо за жабурене от него. Току-виж съм направил шофьорски портър
Основното количество 24 литра на 16*P стоя 11 дни за първична ферментаци, след което го разделих на две - ~14 литра в една дамаджана, ~9 литра в туба от минерална вода. От дамаджаната трябва да излезе овесен стаут, а тубата я глася за шоколадов. За целта счуках 50гр какаови зърна (насипни от близкия био магазин) и ги накиснах с водка в един буркан, колкото да ги покрие за 2-3 дена. Нарязах и една ванилова шушулка (от същия био магазин) на 4, а четвъртинките пък нарязах по дължина, да пуснат хубаво аромата си и също накиснах с водка в отделно бурканче. Съдържанието на двата буркана влезе в отделни марлени вързопчета(като за сухо охмеляване) и заедно с водката вкарах в тубата. Така престоя 7 дена. Вчера като проверих дали експеримента дава резултат се усещаше приятно но слабо каковия вкус, но не долових ванилия. Реших да добавя още една ванилова шушулка по същия начин - разрязана на 4 и надлъжно. След няколко дена пак ще проверя как вървят нещата, а след нова година мисля да бутилирам и да престои така още месец-два.