Първи опит

Модератор: Martin

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 09 Ное 2015, 23:23

Здравей, knasfas!

Мерси!

Да, явно малцът си е поел доста вода и ако не е и добре отцеден...
Аз като знам че не прецедих и добре, ще се изгубят още поне 500мл от утайка :) ама кефа си е кеф де, ако ще и 5 бутилки по 500мл да бутилирам, ако става за пиене и не е лоша на вкус - еее, че яко, какво, като за първи импровизиран опит :) Ама е добре повече, че така и така времето си е доста и за малка и за малко по-голяма варка :)

Успех и на теб!

За опит не знам, но ми се струва че след всяка варка се научава нещо ново - при мен даже много след първата! :) Тъй че - трябва да се вари бира! Разбира се и да се пие!
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот svetlo » 10 Ное 2015, 00:45

Здрасти, Емич, и добре дошъл в клуба на маниаците :)
Аз съм "зелен" още - само на 3 варки, първата я изпих, от втората остана 1 литър да отлежава, третата я наченах вече, а четвъртата е планирана за тази събота. И все пак да си кажа мнението, а нека някой от старите кучета ме поправи.
Гледам, че непрекъснато се притесняваш за количеството на водата и отцеждането на малца. Първо - малца задържа 1:1 вода от теглото си и понеже набъбва, не е и лесно, а пък и не е полезно тази течност да се изцеди. Второ - около 10 % от водата се изпарява по време на озахаряване/промиване. Така ако ползваме схемата 1:7 малц:вода, от един килограм малц изкарваме 5,4 литра течност за варене. И това е нормално.
По време на самото варене трябва да се изпарят още 17% от течността (според дебелите книги по термодинамика), т.е. оставаме с около 4,3 литра за охлаждане. И там губим малко от изпарения и повечко от белтъчната мътилка и вкарваме около 3,8 литра във ферментатора. При декантирането в най-добрия случай остават около 3,5 литра за газировка и пиене. 3,5 литра, ама добра биричка, хем с 5,5-6 алкохол, хем с наситен вкус, ако всичко с процеса ни е наред.
Аз обаче попрочетох малко американска литература по въпроса и минах на техния тертип, според който от 1 килограм малц, трябва да получим 5 литра течност във ферментатора и около 4,7 литра готова бира. как го правя:
Първо озахарявам в 3 литра вода и прецеждам с 4,5 литра бавно - за около 25-30 минути. После 5 мин преди края на варенето допълвам с вряща вода, така че да се получат 5,2 литра в тенджерата преди охлахдане (обикновено отиват 0,7-1 литър допълнително). Така получавам 5 литра мъст на около 12 Р.
От там нататък е въпрос на ферментация (което е много по-интересен процес от варенето), дали ще си направя бира 5,5 алкохол и хмелов оттенък, или с 4,5 алкохол и малцово тяло.
Поздрави за ентусиазма!
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Първи опит

Мнениеот victoryvt » 10 Ное 2015, 10:48

Колкото по-малко малц манипулираме, толкова по-ниска ефективност се получава - заради мъртви обеми на съдовете , остатъци по маркучи, и т.н.
От 1 кг. светъл малц трябва да може да се получи 5л. бира с екстракт 12% след края на варката и преди финалното прецеждане.
След това във ферментатора ще влезе по-малко от 5л. (да речем 4.5)
Това е за варки от около 15-20л. т.е. за малц около 4кг. за озахаряване и т.н.
За по-големи варки ефективността се увеличава, а за по-тъмните малцове - намалява.
Например бири с много съдържание на малцове от типа на карамелените, карафа и подобни трудно стигат екстрактивност 65%
Отделно за по-силни бири ефективността намалява заради по-малкото вода за промиване за единица малц.

Моята последна варка е с 18кг. малц и съм добил 110л. бира с 11.2% екстракт и то след ферментацията - при кегирането.
По време на варката съм имал около 120л. с 11.2%, което е близо 75% екстрактивност.
Но малцовете бяха предимно светли - пилс, бохемски пилс и пейл.
т.е. от 1 кг. малц съм произвел 6.6л. пивна мъст след варката и преди прецеждане на белтъците и хмелните частици.
или около 6л. бира след ферментацията (но все пак е на 11.2%, а не на 12%)
Смятайте си ефективността така :
добит малцов екстракт = (литри пивна мъст след варката и охлаждане до 20гр.) * градуси Плато / 100
После екстрактивността е = добит екстракт / малц в килограми

Или за варка от 4 кг. малц и 20 л. пивна мъст с 12% екстракт става :
добит екстракт = 20 * 12 / 100 = 2.4 кг.
екстрактивност = 2.4 / 4 = 60%

При сегашното мелене, което правя с новата 3-валцова мелница - би следвало тоя процент за светли и леки бири (11-13%) да се движи около и над 65 за варки 15-20л. и над 70 за по-големи варки.
Теоретичният максимален процент е около 78 за светлите малцове, така че да не вземе някой да докладва над 80% екстрактивност :)
В чуждите форуми много се използва т.н. Brew house efficiency - ефективност в проценти - и там тя се движи в порядъка на 70-90% - това не е екстрактивност, а е отношението между вашата екстрактивност, спрямо теоретично възможната.

(за горния пример - при 60% екстрактивност и 78% теоретична за набора от малцове, който е ползван - brew house efficiency е 60/78 = 77% )
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 10 Ное 2015, 14:33

svetlo, мерси! :)

victoryvt,
Интересно!
Ще прочета повече по въпроса! :)

Трябва да си набавя и уредите за измерване и да прочета по-подробно за какво точно се ползват :)
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 16 Ное 2015, 16:33

Здравейте!

С много ентусиазъм, във събота направих втора варка.

Този път озахарих 2 кг пейл ейл малц в 6 литра вода.

Първо загрях водата до 76 градуса и тогава добавих малца. Предполагах, че температурата ще падне до 66-68, но промяната беше до 70-72, затова добавих студена вода, но малко прекалих и температурата падна до 64. Подгрях, бъркайки активно, до 68 и оставих тенджерата извън котлона, завита с одеало и през 15 минути проверявах температурата. Този път към топлоизолацията добавих и сенник за автомобил (някой колега във форума беше споделил тази идея за сенника).

Убедих се, че определно в по-голям обем, по-лесно се поддържа температура, тъй като по-бавно изстива, а и на по-слаб котлон не се и загрява бързо :)

Озахаряване на 68 градуса продължи 45 минути. Дозагрях до 72 и оставих за 15 минути. Направих йодна проба, мисля че беше ОК, но не бях съвсем сигурен и оставих за всеки случай на 72 градуса за още 15 минути. След това йодната проба беше ОК (без съмнения).

До тук 45 минути на 68 и 30 на 72 градуса. Дозагрях до 78 и оставих за 10 минути.

Този път, по съвет на Виктор, използвах тензух (закрепен с обикновени щипки:)) за промиване и процеждане. За 2 кг е идеален вариант. За промиване използвах малко по-малко вода, тъй като обемът от 13 литра не позволява необходимото количество, а и вече бях добавил екстра вода при озахаряванетоа, освен това - трябваше да остане и малко до ръба на тенджерата. Така че масимума беше 12 литра.

Тъй като 12 литра не са малко за котлон с явно не висока мощност (може би едва ли е над 1500 вата) използвах 2000 вата бързовар (който специално купих за целта :D). Трябваше да го включвам само от време на време, докато изври малко повече, за да не кипи извън тенджерата. След това го оставих включен за по-дълго. Като цяло в тази варка имаше много повече време в което ври активно бирената мъст.

След 30 минути добавих първата порция хмел - Магнум, 15 минути преди края ароматична порция Халертау и ирландски мъх, а 3 минути преди края още ароматичен Халертау. Общо време на варене: 90 минути. В края добавих към 1 литър вряща вода, за възстановяване на количеството до към 10 литра.

Охлаждане отново на водна баня в мивката с тещача вода + замразени акумулатори за хладилна чанта. Бих казал че бързо се охлади. Оставих за около час да се утаи и доохлади. Прецедих през тензух посредством маркуч - прехвърлих в друг съд - този от озахаряването, след измиване и дезинфекция с вода и йод. За най-гъстото към края използвах торбата от магазина - не я дезинфекцирах, надявам се да не се окаже проблем, още не беше разопакована и реших, че може да мине за доволно чиста... :)

Отново с маркуч прехвърлих съдържанието във ферментатора, прецеждайки отново през тензух, поставен във фуния. За разлика от предишната ми първа варка, този път много по-малко утайка попадна във ферментатора.

Направих стартер с около 200мл вода и 1 лъжица захар, дрождите поръсих този път при по-ниска ртемпература от 25 градуса и ги оставих за 10-15 минути без бъркане. След като шупна, добавих малко бирена мъст за уеднаквяване на температурата (в случай че във ферментатора се е охладила повече). Излях стартера във ферментатора.

По-късно добавих и останалото прецедено през торбата количество. Крайното количество е към 9 литра (леко на око преценено).

Днес сутринта ферментацията течеше доста бурно.

Въпроси: :)

Какъв ще е резултатът от това, че съм получил по-малко бирена мъст от 2 кг малц - по-голямо плато? Все още не разползгам с уредите за измерване. Надявам се да ги включа в процеса при следващата варка.

От старата варка бирата прекара вече 1 седмица във ферментатора, има доста утайка... надявам се това да не е голям проблем, предвид че мисля да я оставя още 1-2 дни. След като е прехвърля в нов чист съд ще добавя кипнатата захар въ ввода - за бутилковата ферментация в общия обем - трябва ли да се раздрусва, разбърква или не?

За дезинкефция на бутилките - ще я направя с разтвор на Финк Окорон. Въпросът ми е - как да стане? Една бутилка се пълни с разтвор и се поставя в съд с разтвор или е ОК само да се напълни и след това разтвора да се прелее в друга бутилка? Или трябва да направя примерно 5 литра разтвор и да напълна последователно бутилките?

П.С. Купих си книгата Radical Brewing, намерих още няколко, бях си купил и книжката на АДПБ и се захващам да чета по-сериозно! :)
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот damyan_rm » 17 Ное 2015, 13:35

emicha написа:
Какъв ще е резултатът от това, че съм получил по-малко бирена мъст от 2 кг малц - по-голямо плато? Все още не разползгам с уредите за измерване. Надявам се да ги включа в процеса при следващата варка.


Най вероятно ще е с по-голямо 'плато' ... според 'зависи' как е протекло озахаряването и колко е било ефективно ...

emicha написа:От старата варка бирата прекара вече 1 седмица във ферментатора, има доста утайка... надявам се това да не е голям проблем, предвид че мисля да я оставя още 1-2 дни. След като е прехвърля в нов чист съд ще добавя кипнатата захар въ ввода - за бутилковата ферментация в общия обем - трябва ли да се раздрусва, разбърква или не?


Не се разбърква, раздрусва и т.н. за да не са създават предпоставки за окисляване ...

emicha написа:За дезинкефция на бутилките - ще я направя с разтвор на Финк Окорон. Въпросът ми е - как да стане? Една бутилка се пълни с разтвор и се поставя в съд с разтвор или е ОК само да се напълни и след това разтвора да се прелее в друга бутилка? Или трябва да направя примерно 5 литра разтвор и да напълна последователно бутилките?


Ами не знам как точно е най-правилно ... аз първо мия бутилките с 1% разтвор на "сода за бъчви' и после плакна обилно с вода. Дезинфекцирам с 1% разтвор на окорн като слагам по 50-100мл в бутилка, тръскам добре и зарязвам за поне 15 минути. След това просто ги изливам и пълня ...

успех
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 17 Ное 2015, 14:53

Мерси!

Намерих подробна тема за бутилиране и газировка... viewtopic.php?t=2765

Предвид че ще бутилирам много малко количество, бутилките спокойно мога да ги напълня с 1% разтвор на Финк Окорон, за по-сигурно :)
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот damyan_rm » 17 Ное 2015, 15:11

damyan_rm написа:Не се разбърква, раздрусва и т.н. за да не са създават предпоставки за окисляване ...


Може би не съм се изразил съвсем правилно, в смисъл, да не се разбърква много усилено - но все пак захарта трябва да е равномерно разпределена за да е хомогенна газировката ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 17 Ное 2015, 15:34

ОК.
Аз мисля да прехвърля младата бира от ферментатора в бутилка от минерална вода с близък обем, след като я затворя леко ще я наклоня няколко пъти, за да се размеси кипнатата захар в общия обем...

damyan_rm написа:
damyan_rm написа:Не се разбърква, раздрусва и т.н. за да не са създават предпоставки за окисляване ...


Може би не съм се изразил съвсем правилно, в смисъл, да не се разбърква много усилено - но все пак захарта трябва да е равномерно разпределена за да е хомогенна газировката ...
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот 5th-hokage » 17 Ное 2015, 17:53

Лично аз газирам с пивна мъст, но и с кипнала вода със захар не разбърквам много. В друг съд, в който ще прехвърлям, първо наливам захарта и после посредством маркуч източвам от ферментатора в новия съд, като внимавам да не засмуквам утайка. Понеже маркуча е на дъното на новия съд се образува завъртане и докато цялата течност се премести е в постоянно движение и според мен се е размесила достатъчно с първата, която си сипъл - до сега не съм имал проблем по този начин :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron