Шоколадов стаут?

Модератор: Martin

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот mayosha » 15 Ное 2015, 21:58

@vsd, на софийската сбирка ще нося шоколадов стаут. Ще видим колко е шоколадов де... уж е с добавено какао при вторичната ферментация, но като го опитах преди бутилиране не усетих кой знае колко аромат.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот Dr1nata » 17 Ное 2015, 00:39

@vsd, не остава време за варене. Надявам се до края на месеца да намеря, stay tuned :)
@mayosha, колко какао сложи? Ползва ли и ванилия?
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот mirix » 17 Ное 2015, 22:42

Отлежаване му е майката! И аз гонех едни вкусове на кафе, бях много недоволен от резултата. В същото време бях скрил от себе си едни 3 - 4 бири. След около 3-4 месеца се получи търсения резултат и останах видимо доволен. Със сигурност ще го повторя, ама сега съм на червенки :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот mayosha » 18 Ное 2015, 10:33

И аз на отлежаването разчитам :)

На 9 литрова варка добавих 50 г обелени, натрошени какаови зърна (cocoa nibs), киснати във водка (60-70 мл) за няколко дни. Добавих ги на третия ден (заедно с водката) и престояха до края на ферментацията – около един месец. При бутилиране, освен малцовия екстракт за газировка, добавих и 200 г лактоза – уж за млечна сладост, също така и 600 мг сол (NaCl) – подсилва усещането за сладост/плътност (в концетрация 75-150 мг/л). Ванилия не съм ползвала, предполагам, че добре би се получило.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот Martin » 18 Ное 2015, 22:12

Какаото сурови зърна ли беше или печени?
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот mayosha » 18 Ное 2015, 23:08

Сурови – от магазините за разните му там здравословни храни. Май бяха био какови ядки – органични, натурални, без добавени подобрители, подсладители и консерванти. Няма ГМО, няма измама!
Трябва да го отбележа на етикета.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот mirix » 18 Ное 2015, 23:31

А той малца модифициран- живо ГМО, а за какаото да не издребняваме :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот Martin » 19 Ное 2015, 10:32

Мисля че ще има по добър ефект ако се пекнат малко. Незнам суровото какао какъв аромат има.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот Dr1nata » 22 Дек 2015, 22:24

На 2ри тоя месец забърках най-накрая моя стаут

Рецептата:
4.9 kg Pale Ale (70%)
0.7 kg CaraMunich II (10%)
0.5 kg Carafa III (7%)
0.2 kg Roasted Barley (3%)
0.7 kg Flaked Oats (10%) (някакъв български от Пловдив готов за консумация)

1кг Пейл+Печения ечемик и овеса държах на 50*-53* за 20мин, вдигнах плавно до следващата пауза 66*-67*, добавих останалия малц и поддържах 45мин, после още 20 на 70*-72*. До 78* забравих да вдигна, добре поне че промивните ми бяха на подходящата температура

Хмел IBU 56: около 45гр. БГ Каскейд останал ми от едно сухо охмеляване+10гр Херкулес за 80мин. 10мин преди края добавих и 20 грама Щ. Голдинг. Не бях сигурен дали му трябва ароматна порция, но добавих :)

Дрожди: S-04

Как процедирах: събрах 30-ина литра на 14*P и ги варих 90мин, а с останалото квото изтече, около 10 литра с много слаба захарност реших да си направя експеримент и да го сваря в друга тенджера да пробвам дали ще излезе нещо за жабурене от него. Току-виж съм направил шофьорски портър :)
Основното количество 24 литра на 16*P стоя 11 дни за първична ферментаци, след което го разделих на две - ~14 литра в една дамаджана, ~9 литра в туба от минерална вода. От дамаджаната трябва да излезе овесен стаут, а тубата я глася за шоколадов. За целта счуках 50гр какаови зърна (насипни от близкия био магазин) и ги накиснах с водка в един буркан, колкото да ги покрие за 2-3 дена. Нарязах и една ванилова шушулка (от същия био магазин) на 4, а четвъртинките пък нарязах по дължина, да пуснат хубаво аромата си и също накиснах с водка в отделно бурканче. Съдържанието на двата буркана влезе в отделни марлени вързопчета(като за сухо охмеляване) и заедно с водката вкарах в тубата. Така престоя 7 дена. Вчера като проверих дали експеримента дава резултат се усещаше приятно но слабо каковия вкус, но не долових ванилия. Реших да добавя още една ванилова шушулка по същия начин - разрязана на 4 и надлъжно. След няколко дена пак ще проверя как вървят нещата, а след нова година мисля да бутилирам и да престои така още месец-два.
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Шоколадов стаут?

Мнениеот Dr1nata » 30 Дек 2015, 10:14

Пет дена след влагането на втората ванилова шушулка, аромат и вкус - йок. Току-що пих кафе овкусено с подправките за кафе на Якобс, за които в момента върви реклама по телевизията. Общо взето, това е овкусена захар, в случая с амарето и ванилия. Та, мисля си да пробвам тая захар за прайминг на 1-2 бутилки

Изображение Изображение
клик за увеличение на снимките

P.S.
Весело посрещане на новата година и за много бири!
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron