Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Модератор: Martin

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 03 Ное 2015, 13:10

Бях се зарекъл да не варя, докато не си направя бирения сетъп. Но червеният ейл почти свърши, търкаляха ми се 3 кг pale ale malt, купени за експерименти по озахаряване, пих една хубава бира, която исках да имитирам... А и да пробвам помпата за бирена мъст.

Та реших да сваря имитация на Triple C golden ale. Писах за нея в "Бирите, които опитваме". Светъл ейл с 5,3 алкохол, 32IBU и три вида хмел. На етикета пишеше "рецепта 234", но като не намерих такава рецепта, заложих на пълна импровизация.

Материали :
- малц - 5 kg Pale ale
- хмел - 20 gr Chinook, 25 gr Citra, 25 gr Centennial
- 2 gr ирландски мъх
- 1 пак. Нотингам

Двутемпертурно озахаряване в хладилна чанта с multistricke повишаване на температурата.
Планът беше размесване в съотношение 2,5:1, 45' на 67, доливане на 3л кипяща вода за загряванв до 72, 15' пауза, доливане на 5,5л кипяща вода до 78 и промиване с остатъка до 7:1.
Бях задал н калкултора паузите да са съответно 69, 74 и 80 градуса, за да компенсирам загубата на топлина.
Вместо разбъркване трябваше да ползвам бирената помпа, засмукваща от дъното през оплеткта от 1,5м мека връзка и изливаща под повърхността през надупкан маркуч.

Нещата не протекоха по план.
Първият и основен проблем - малцът се уплътняваше около оплетката под действие на циркулиращата мъст. Това спираше циркулацият начесто. Налагаше се да бъркам, което предизвика допълнителна загуба на топлина и здраво оплете меката връзка. В резултат имах по-голяма загуба на топлина при първата пауза и освен страйка, се наложи да доподгрявам с бързовар. Всяко зло за добро - тествах загряване на майша с 2кВт бързовар, намален до около 80 процента със семисторен регулатор и не загоря, даже го ползвах за бъркалка.

В крайна сметка температурната схема се оказа:
- 55' на 69-64 градуса
- 20' на 72 градуса
- 40' промиване с трикратно вливане в хладилната чанта (източвам колкото мога, наливам 1/3 от водата за промиване, рабърквам, опитвам рециркулация, източвам)

Йодната проба беше ОК още след първата пауза. Изобщо забравих да меря рН.

Крайното източване направих с онова приспособление от надупчена обърната фуния, справи се по-добре от уплетената мека връзка.

В крайна сметка изкарах 22 захарност преди промиването и общо 28л на 12 преди варенето.
Т.е. 3,36 кг захари или 67 процента екстеактивност.
Отдавам лошата екстрактивност на няколко неща:
- 3 кг от малца бяха стояли доста време след смилането
- само 2,6:1 вода за промиване, поради разхода на вода за страйк
- недобро източване на мъстта преди вливане на новата вода (ползвах фунията едва на края, а тя вади до сухо)
Като цяло, лошо промиване. Имаше лека сладникавост на триците след промиването.

Варих в бидон с 3кВт бързовар, вреше си както трябва, не се наложи намаляне на мощността.
Охлаждах непринудително - възползвах се от ниските температури навън, покрих бидона с напоена с окорон кърпа и затворих капака. На другия ден беше около 18 градуса, докато прецедя падна още.

След варенето изкарах около 21л на 15,4 захарност, което щеше да даде повече алкохол от желаното. Разредих с преварена охладена вода до 13 процента захарност.

Охмеляването:
- 10 гр. Чинук за 60'
- 2гр. мъх за 15'
- 10гр. Чинук и по 15 гр Цитра и Сентениал за 10'
- предвидил съм по 10гр Цитра и Сентениал за 5 дни сухо охмеляване след бурната ферментация. IBU 32. Това беше планирано. След разреждането, не знам, трябва да преизчисля.

Цветът и бистротата са идеални.
Изображение
Съмнявам се да остане толкова бистра след ферментацията.

Ферментирам на терасата. Бидонът го облякох с една моя черна тениска, да му пази тъмно, вкарах вътре един нагревател (копие на предлаганите преди време в е-магазина) и с един контролер от алиекспрес поддържам 17-18 градуса.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот nikolay.illov » 04 Ное 2015, 00:21

Евала "Dejmos". Може ли да те наричам "Dej", което предполагам ще се чете "Дей" -а от там директна транскрипция на английски от чист български и става "Ден" :D ;)
Та евала. Опитвал съм я тази бира и не е лоша. Твоята обаче ще е по-хубава. :)
Според мен, за повече вкус и аромат от хмеловете, трябва да се предвиди и по една порция хмел на 5 и 1 минута преди края на варенето в сериозно количество: Аз съм ръгал по 100 грама на 1 минута за 20 литрова варка. След адекватно отлежаване направо се размазваш от аромат.
Бистротата би трябвало да се запази същата, ако ферментацията протече правилно и отлежи достатъчно, но сухото охмеляване може да и се отрази.
Ако ти остане някоя бутилка до следващата среща ще се радвам да опитам.

Наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 04 Ное 2015, 17:51

Може направо Иво :)

Благодаря за насърчението.
И за съветите.

Това за ударното ароматно охмеляване ми звучи добре, но цитрата и без това е много ароматна и доминира. Страхотен хмел е, но мисля, че се прекалява с него. И се получава, че опитваме 3-4 уж различни бири, а те все цитрени. Лично аз така усетих нещата на първата ми софийска сбирка.
Кога е следващата?

А и в такива количества хмелът става сериозна инвестиция, особено американските...

Купих по 50 гр от трите вида. От ароматните ще останат точно на половина, от чинука ми останаха 30 грама... за следващата бира.
Мисля си за pale ale и ръжен малц, със същите хмелове, но с повече горчивина. Нямам никакави очаквания или конкретика, опитва ми се нещо с ръж, да видя какво е. Някакви насоки?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот nikolay.illov » 04 Ное 2015, 20:05

Правил съм:

viewtopic.php?f=26&t=3104

Наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 04 Ное 2015, 22:12

А без карамелен малц добре ли ще е?

Ще пробвам.

Сега ме притеснява благоприятната прогноза за времето. Ако се стопли над 15-18 градуса, ще ми прецака ферментацията.
Последна промяна Dejmos на 05 Ное 2015, 12:42, променена общо 1 път
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот nikolay.illov » 05 Ное 2015, 11:21

Пробвай.. ;)
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 11 Ное 2015, 00:02

Стопли се :(
Ферменторът достигна 20 градуса. Още малко и Нотингамките ще заминат.

Едно нещо ме озадачава.
Имам тестова "бира" с малко хлебна мая, да определя предварително до колко ще падне захарността.
На предното мерене (5-тия ден) рефрактометърът показа 7% - реална 3,1%, а днес (9-я ден) - 7,4%, реална 3,8%. Нормално ли е да се покачва?
От 5-тия ден насам във ферментора седи на 7,4%. Щях да чакам до 7%, но сега се чудя дали тестовата бира не ме е излъгала и 7% да е грешно замерване (Разтвореният СО2 променя ли показанията на рефрактометъра? Бях забравил бутликата затворена и пробата беше сравнителн газирана.)
Но така или иначе сложих хмела за сухо охмеляване на 5-тия ден и съм планирал да кисне 5. Единственият ми възможен ден за бутилиране е четвъртък, след това чак понеделник. Така че, станала или не, на 11-тия ден бутилирам.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот ChinoMoreno » 14 Ное 2015, 21:45

Здравейте,

реших се и аз да направя първата си варка. Сложих 21 л тенджера на керамичния котлон. Озахарих малца. Промих. И когато дойде време да заври .... греда. Котлона ми не можа да го заври бързо. Около 30 мин седя на 90гр. След това успя максимум 98 да вдигне като леко вреше.

Намислил съм си да се оборудвам от магазина с 40л казан но не знам как ще ври това чудо на моя котлон.

Моля за съвети какво да взема за да се справя с завирането и температурите.

Благодаря и НАЗДРАВЕ!
ChinoMoreno
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот bojo » 14 Ное 2015, 21:54

Ако държиш да е на ток и с тоя котлон, ти трябва помощ от бързовар. Иначе най-добре на газ.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот mayosha » 15 Ное 2015, 10:19

Опитай да изолираш тенджерата като я увиеш с нещо – чаршаф/одеало. Изолацията помага и за поддържане на температурата по време на озахаряване.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron