Не е от тапата.
А силиконова тапа можеш сам да си напрравиш така - вземаш една чашка за кафе - пластмасова и я пълниш със студен силикон , след като се втвърди махаш чашката като я режеш и късаш.
Ако искаш от топъл силикон трябва да е нещо по-здраво, защото чашките от кафе се сбръчкват от топлината - може хартиена чашка от кафе например.
Топлия силикон е за пистолет, но може да си го стопиш и с помощта на силна запалка или над газов котлон или пламък на свещ.
А можеш и да си импрегнираш корковата тапа със силикон или просто да я увиеш с водопроводна лента бяла или найлон.
Пластмасови бидони се мият добре със сода каустик в разтвор от около 2-5% (20-50гр. сода на литър вода), особено ако е топла водата.
После дезинфекция с Окорон или йод.
Може да се ползва и вторият препарат на Финктек в магазина - Финк FC-21 - той е алкална пяна на основата на сода каустик + пенливи компоненти + хлор за дезинфекция - миенето с него прави и едновременно с това дезинфекция поради действието на хлора.
Аз правя така - мия бидона след ферментацията и кегирането на бирата - със сода каустик (или ползвам финка ФЦ21) и после плакна и дезинфекцирам с Окорон 12 и затварям капака ...
Така си стои бидона до следващата варка - тогава по време на охлаждането на пивната мъст (понеже от серпентината тече гореща вода) - го преплаквам наново с Финк ФЦ21 или сода каустик (според зависи какво имам в момента в гаража) и пак наново дезинфекция с Окорон 12, затваряне на капака и докато върви охлаждането и чакането да се избистри пивната мъст, бидонът се дезинфекцира наново.
След това прехвърлям бистрата пивна мъст без да цедя директно в бидона с помощта на помпа (12 волта / 5 л. в мин.) и маркуч така че да няма достъп на бактерии. Едновременно с това маркучът е сложен така че да пада отвисоко пивната мъст в бидона и да става аерирането приемливо. Утайките ги цедя отделно , а през това време заквасвам бидона с дрождите от министартера.
Проблеми с бактериална зараза скоро не съм имал (поне не и в бидона), въпреки че до него е и бидона с киселото ми зеле (което не е добра практика - знам
) както и друг с виното.
Тая година съм обезалкохолил почти 90л. вкисната бира, но вкисната в кеговете, а не в бидона за ферментацията.
И всеки един от проблемните кегове в началото си е бил добра бира, но поради липсата на хладилна площ - не мога да го опазя особено лятото.
Сега вече е лесно - в гаража е 13 гр.
С тенденция да падне до 5 в лютата зима.