Първи опит

Модератор: Martin

Първи опит

Мнениеот emicha » 08 Ное 2015, 20:15

Здравейте!

Зарибих се яко и аз на тема домашно пивоварство! Прочетох доста неща във форума, говорих с един приятел - домашен пивовар, тормозих го с въпроси... Вчера имах възможност да наблюдавам процесът на живо, както и да се запозная с домашни пивовари и хора, които разбират и да поговоря и с тях... И накрая се реших и аз да опитам! :)

От магазинът си бях поръчал 1кг светъл малц (смлян), хмел Магнум и Халертау и дрожди Нотингам и само чаках да дойде неделя за първи опит! :)

За озахаряването използвах 3 литра вода, които в тенджера от около 7 литра загрях до температура 45 градуса и добавих малцът. За около 20 минути подгрях до 67 градуса, редовно бъркайки майша. Тенджерата топлоизорах с подръчни средства (кухненска покривка на няколко ката, прикрепена около тенджерата с два ремъка с катарами за закопчаване). Идеята беше да направя еднотемпературно озахаряване на (около) 67 градуса... :) Не беше особено лесно като за първи път да поддържам температурата - махах тенджерата от котлона и я покривах допълнително с хавлии. По едно време температурата скочи към 72-73 градуса - добавих вднага студена вода, но пък падна до към 63-64... дозагрях леко и оставих в страни от котлона завита и без много-много "ръчкане" вече...

В крайна сметка 1 час средна температура 67 градуса :) След това дозагрях на 72 градуса и направих 10-15 минути пауза. Направих йодна проба - изглеждаше ОК (ще добавя снимка). Загрях до 78 градуса и задържах 10 минути.

Промиването го направих в 10 литра тенджера (в която и щях да варя) с подръчни средства - пластмасово сито - като гевгир и марля на 2 ката отгоре. На късмет се събра озахарения малц :) С 4 литра, които загрях в една леко голяма 13 литрова тенджера... облях набързо малца и докато се прецеждаше сложих съдът на котлона да завира и междувременно наливах останалата вода.

Резултатът беше 5 литра бирена мъст - ако може да се вярва на маркерите за обем на тенджерата. Ще трябва да проверя дали са точни. Възможно е малцът да не се е отцедил добре... но така или иначе очаквах към 7 литра :)

За съжаление плотът на печката е доста малък - към 26см широчина, а 28 см диаметър на тенджерата е малко повече, но все пак завря.

Използвах ето този IBU калкулатор за количествата хмел:

http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Оставих да ври 20 минути и добавих 4-5 грама Магнум, основна порция за горчивина (за 60 минути).

Везната, която използвах е с точност 1 грам, но измерването ми се стори леко съмнително, та не съм сигурен за точността на грамажа на хмела... може и да си въобразявам...

15 минути преди края добавих 5 грама Халертау за аромат. И След това, 2 минути преди края добавих още толкова Халертау.

Общо варене - 80 минути. Останаха 3 литра от 5 литра първоначално.

В калкулатора въведох 4 литра след варене и 5 литра в началото. Не предположих че ще изфирясат цели 2 литра :) С тези стойности за време, вид хмел, алфа-киселини и др. параметри... очаквана стойност 45 IBU - ама явно на практика, може и да е малко повече... :?

Охладих на водна баня със студена чешмяна вода + замразени акумулатори за хладилна чанта. До 35 градуса се охлади доста бързо.

Реших че ще правя стартер... стерилизирах междувременно едно метално канче с вода + капки йод и спирт... и за по-сигурно го и позагрях на котлона.

Докато бирената мъст се доохлаждаше започнах прецеждане през марля във фуния и зареждане на ферментатора - 6 литра бутилка от минерална вода, нова, тъкмо отворена - надявам се да се смята за "чиста". Фунията беше накисната в подобен на споменатия разтвор с вода, йод и спирт.

В металното канче отсипах от бирената мъст и за всеки случай сложих и малко захар. Дрождите добавих (на око, може би 3-4 грама) при температура 34-35 градуса... надявам се не е висока... :?: Оставих ги за 5-10 минути и добавих съдържанието във ферментатора без да прецеждам. Радрусах стабилно ферментатора и преди добавяне на дрождите от стартера и след това. Пробих капачката, която също се киснеше известно време в онзи разтвор с йод и мушнах водния клапан, след което в него налях малко спирт. Май ще трябва леко да уплътня около клапана и капачката, за всеки случай. Ферментатора засега се очертава да стои в кухнята, където е 18-19 градуса. Утре ще видя има ли актичност и признаци на живот :)

Цялото забавление ми отне към 5 часа. Промиването го направих максимално бързо, прецеждането преди ферментатора също стана бързо - може би не достатъчно чисто - но се надявам че при ферментацията ще се утаи всичко.

Ами това е :) Тръпна в очакване да видя какво ще стане! :)

Нямам търпение за следваща варка, ще се целя в 10 или 20 литра, но явно ще трябва да си набавя още някои неща... и да помисля за подобрения...

Благодарности за полезната информация в този форум и към хората, които ми помогнаха с насоки! :)
Последна промяна emicha на 08 Ное 2015, 20:34, променена общо 1 път
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Малко снимки

Мнениеот emicha » 08 Ное 2015, 20:29

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 09 Ное 2015, 01:06

Имам един въпрос - водния клапан, след като се сложи течност в него, слага ли се капачката (тази на самия клапан) отново?
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот 5th-hokage » 09 Ное 2015, 08:03

Когато започвах и аз да варя този въпрос ме тормозеше много - след дълго ровене из форума намерих орговора :) Всъщонст няма значение дали ще сложиш капачката или не, тя е само за да пази да не пада прах във водата. Лично аз не я слагам.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Първи опит

Мнениеот victoryvt » 09 Ное 2015, 09:40

Всичко е 6, с времето ще му хванеш цаката.
Доста утайка виждам във ферментатора, дано не ти влоши вкуса.
Интересно защо толкова малко количество бъркаш, при положение че разполагаш с 13л. тенджера ?
В нея спокойно може да направиш 10л. бира, като преди завирането течността ще е 12л. и ще има малко място за пяна.
Т.е. ще озахариш 2кг. малц в 6 л. вода и още 8л. вода ще си стоплиш в някоя кофа с бързовара за промиването.
Промиването на 2кг. малц може да стане с тензух вързан по края на една кофа или на самата тенджера 13л. като накрая ще го повдигнеш да се отцеди без да стискаш и едновременно с чакането за прецеждане ще загряваш тенджерата на котлона да завира.
За финалното прецеждане може да ползваш пак тензуха или специалната торба от магазина.
Не трябва да се бърза с източването на охладената пивна мъст след варката, а да се остави да паднат утайките на дъното за около час. След това само гребеш отгоре с канче бистрото без да го цедиш даже и като стигнеш утайката, чак тогава слагаш тензуха или торбата.
Аз обикновено след източването заквасвам ферментатора, а утайката я оставям да се цеди цяла нощ и на сутринта добавям прецеденото при вече започнала ферментация.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 09 Ное 2015, 10:17

Определено не се сетих да оставя бирената мъст да се утаи след варенето. Не знам защо толкова бързах :) Също ако имах маркуч с който да я прехвърля във ферментатора щеше да е по-добър резултатът сигурно...
За количеството - да, определено можеше повече, следващата варка ще е оптимизирана за 13литровата тенджера :) надявам се да се свари на наличния котлон, ако не ще се замисля за газ или по-мощен електрически (индукционен евентуално).
Ще пробвам промиване през тензух - чудих се и по този въпрос за повече малц как ще е по-удобно... за в бъдеще ще гледам да си направя лаутертун от някоя тенджера + канелка и "фалшиво дъно" - диск с отвори...
Поръчах си торбата за прецеждане от магазина, още даже не съм я разопаковал - по какъв начин се ползва - отцеждам първо в друг съд през нея и после зареждаме ферментатора или...?

Днес се наблюдават балончета във въздушния клапан периодично и има и малко повече пяна... Ще има ли някакви лоши последствия, ако съм сложил повече дрожди от необходимото? :?:

И още един въпрос - когато дойде време за бутилиране, ако реша захарта за газировка да я кипна във вода и да я сложа в общия обем преди бутилиране - сигурно първо трябва да прехвърля съдържанието на ферментатора в друг съд, предвид утайката...? :?:

Благодаря за отговорите и съветите!

Нямам търпение да подхвана следващата варка! :D
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Re: Първи опит

Мнениеот daniel.trifonov » 09 Ное 2015, 11:18

Здрасти Емо и честита първа варка!

През торбата презеждаш само мътното накрая, че иначе става бавно. Да, може да се прецеди в отделен съд и после да се добави във ферментатора.
Ако си сложил повече дрожди най-много да изферментира по-бурно. Все пак не си сложил цяло пакетче на 3л.
Да, със захарта при бутилиране точно така се действа. кипваш си я с малко вода, за да се разтвори добре и смесваш захарния сироп в отделен съд със младата бира. Целта е да може захарта да се смеси равномерно в обема и едновременно да не се вкарва дрождева утайка в бутилките. Има си достатъчно дрожди, които са в обема на течността и все още не са улегнали на дъното. Желателно е също младата бира да не се плиска много, т.е. да не се излага много на кислород. Също и като се пълнет бутилките е добре да е с маркуч, който стига до дъното о пак да не се разпенва и разплисква.
Изчакай достатъчно време да премине ферментацията, най-малко седмица, а по-добре по-дълго и не слагай прекалено много захар за газировката (7-8г/л макс).

За следващата варка я давай по-лецерно с прецеждането и промиването. Като отцедиш литър - два, върни ги обратно и пак ги прецеди. Обикновено първата пивна мъст е мътна и постепенно се избистря. И все пак гледай да охлаждаш до 20°C преди да сложиш дрождите. Първо само на водна баня и като намалее топлообмена, акумулаторите за хладилната чанта ще помогнат. По нататък ако решиш да продължиш да вариш може да си вземеш и една серпентина за охлаждане.

Поздрави!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първи опит

Мнениеот 5th-hokage » 09 Ное 2015, 21:34

Само да вметна че с индукционния котлон аз не постигнах резултати бавно завиря и не толкова бурно колкото е необходимо. В момента предпочитам котлона + 1кв нагревател - поучава се идеално в 20 литрова тенжера.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Първи опит

Мнениеот knasfas » 09 Ное 2015, 23:01

Здравей,
поздравления за първия ти опит. Не мога да кажа, че съм натрупал някакъв опит тъй като имам само 2 варки зад гърба ми, но и двете бяха микро варки като теб.
И при двата ми опита обаче се получи приблизително същото крайно количество. Според мен просто при толкова малко количество малц/вода, загубите значително се отразяват на крайното количество. Успехи със следващите варки :)
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Първи опит

Мнениеот emicha » 09 Ное 2015, 23:14

Здрасти, Дани! :)
Мерси!

Аха, ОК. Ще трябва явно да си взема една малка везна с точност 0.1 грама.
Иначе вече водния клапан бълбука много по-често и има активно движение на частици във ферментатора :)
Предполагам, че е най-безопасно ако младата бира от ферментатора се прехвърли в друга бутилка, за да е по-затворен съд - защото в тенджера примерно ще има повече контакт с въздух...?
Да, следващия път няма да бързам толкова! Надявам се следващата неделя да ми остане време за втори опит! :) Макар че ми се иска да посетя и откриването на Блек Пайн в Горна Баня, оф много са кратки тези уикенди!
А и ще взема да прочета инфо-брошурката за дрождичките Нотингам :)

Мерси за съветите и коментарите, както тези тук, така и останалите преди първия ми опит! :)

За индукционния котлон - гледам че повечето, които се продават тук са максимум 2000 вата... за озарахряване в по-малък обем сигурно ще е ОК, но за варене на 20-на литра - не знам? :? Мен ме притеснява не само малката мощност, но и ограничението в масималния диаметър на тенджерата, която може да се сложи на котлона... при мен и сега е лека драма с 28см :(
Явно най-добър вариант, поне за варене е на газов котлон - разглеждах разни доста стабилни и с голяма мощност... ама ми звучи засега малко странно газов котлон на плочките на пода в някой ъгъл на кухнята :)
emicha
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 22 Окт 2015, 14:02

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron