"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Модератор: Martin

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 23 Сеп 2015, 12:40

Мелницата ми дойде и побързах да я пробвам с "Нещо като Портър" :
- 5% карафа 2 (75г)
- 10% Спешъл В (150г)
- останалото пейл (1.275кг)

Мелих с акумулаторния винтоверт - 'уш' нагласих отстоянието на 0.75мм от 2те страни ама мелницата си е китайска което иде да рече, че в китайския '...прецизно...' е синоним на "...да прилича някак на..' - т.е. има едни 0.15мм 'биене' на оборот, но иначе си е с лагери. Та овлажних леко малца, ползвайки пулверизатор с ~50мл вода - така, че да не ми 'лепне' от влага докато го разбърквам преди меленето. Прекарах го 2 пъти( за по-сигурно ) и стана прилично добре. Нямаше накъсани люспи, не беше и на брашно, но излезе леко нехомогенно... после като разглябях се оказа, че законтрянето на ексцентрика от едната страна е изпуснало ... е, ще му хвана цаката с повечко практика.

- озахарявах еднотемпературно за час на 66' с 4л, промих с 6л (май трябваше с повече, последното което източих беше все още с 6'Вх). Никакви проблеми с прецеждането - може следващия път да смеля по-ситно ...

- хмел 10г. голдинг на 60мин + още 10г на 15мин

- във ферменора влезнаха 7л на 13'Вх, посях с SO4 на 23-24' с утайка от предната варка
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 28 Сеп 2015, 11:41

"Портъра" изферментира нормално и го бутилирах ... почистих, прибрах ... гледам, ферментора стои един тъжно-празен, а навън едно 'мръчкаво' - та реших да си пробвам мелницата отново :-) ... а имах и един див хмел в хладилника ... и малко по-екзотични дрожди (Т58), ... та речено-сторено, смелих, както следва:
- 1кг пейл
- 0.5кг аби

този път малца го прекарах още по-ситно - накъде на 0.55мм - и само веднъж - никакви драми - само се наложи да расмесвам малко по-дълго защото се опитваше да прави буци.
Озахарявах и малко по-експериментално - вместо с 4л, както обикновенно - с 6л за 45мин на 65', после добавих 2.5л почти вряла вода (на 90') и така вдигнах на 71 и задържах 15мин (кутията беше пълна до ръба). Последните 1.5л ги добавях докато прецеждах останлото - в тенджерата влезнаха 8.5л на 10.5'Вх
- хмел от последния нъгет 7г на 60мин
- на 5мин 15-те грама див хмел

Прехвърлянето във ферментора се оказа голяма играчка с тези шишарки - или трябва да са в торби или да се претака през някакъв филтър или през ситна цедка ... Интересното е колд брейк-а ми се стори почти двойно повече като количество ... и отказваше упорито да слегне - не съм ползвал "ирландски мъх", ... може би с повечко хмел на пелети успява накак да се 'закачи' и слегне с частиците - незнам ...

охладих до 20' и посях с 3г Т58. Във ферментора има около 7л на почти 13'Вх

лек ден и успехи
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 05 Окт 2015, 13:54

"Портъра" всъщност се оказа много приличен "Dry Stout" :-) колкото повече стои толкоз по-"dry" става - ще се опитам да запазя малко за проби до следващата софийска сБирка ...

"Нещото" с див хмел и дрожди Т-58 ... все още не е за бутилиране ... твърде много е "пиперлив" та чак даже неприятен а и продължава да е мътно - просто прехвърлих във втори съд за вторична - дано с това неприятното да се разкара ...

Сглобих си и охладителна серпентина - 6м медна тръба от 10мм като ползвах и две 90 градусови колена - запоявах доста икономично като помагах на поялника с малка газова горелка. Пробата беше с 9 литра вряща водя като при леко, инцидентно разбъкване свали на 20' за около 15-на минути. Проблем се оказа захвата за чешмата в кухнята ... 'чучура' е с мъжка м22х1 резба и не можах да намеря по магазините подходящ адаптер ... сглобих нещо с остатаците вкъщи ама ще търся друго по-стабилно решение ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 12 Окт 2015, 09:51

"Нещото" с див хмел и дрожди Т-58 е вече в бутилките за газировка. Искам да отбележа, че дрождите нямат склонност да слягат, дори и след седмица във вторичния си имаше 3-4 пръста "мътилка" над дъното на ферментора. Като впечатления до момента - за сега се получава доста интересна, с ненатрапчив привкус и аромати като от непознати подправки, но чак пък "пиперлива" не бих я нарекъл - ще видим как ще е като поотлежи седмица в хладилника след като приключи газировката ...

Бутилирах с по 5.5гр тръстикова на литър
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот pepes75 » 12 Окт 2015, 19:24

Тая тръстиковата много я тачиш :D . И запази да пробваме на следващата сБирка. Ай наздраве!!!
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 13 Окт 2015, 08:45

Ееее ... "тая тръстиковата" си ми харесва ... пък е единствената дето жената я купува напоследък :-) ... хич не ми се мрънка, ама никак, щото и без това незнам как ме търпи с тея тенджери, бутилки, кашони както и половината хладилник окупиран от "биро-провизии", утайки и разни бири в различен стадий на отлежаване ...

...та за сБирката съм запазил (май-май, щото не ги надписах) поне по 2 от 'пилотната за сезона', както и от стаута дето трябваше да е "нещо кат' портър" - та и от тази ще има ... стига да не се проточи нещо организацията ... т.е. ще устискам някак до началото на ноември, ама за по-натам не обещавам ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 26 Окт 2015, 10:02

Падна първата столична слана и дойде време да се престраша и да се пробвм с "Нещо като лагер" ... или ще стане или ще съм похабил :
- 2кг Бохемски пилс
- 15гр хмел Нортен Брюер (на 60мин)

- смлях малца и го смесих с 6 "и малко" литра вода
- задържах 45мин на 64-65'С като бърках на 2 пъти през 15 мин с дрелката на която бях сложил едното телено перо от миксера (с него и размесвах първоначално)
- на 45мин добавих около 1.5л вряла вода, разбърках и задържах още 15-на мин (беше се вдигнало до към 70' примерно, може и по-малко да е било)
- йодна проба - прилична
- отцедих точно 4.6л. на 19.2'Вх
- изплахнах (бях си приготвил общо 8л) и извадих още 6.6л на 7.4'Вх (ама скромната ми 'тенджерка' (от 11л) не го побра всичкото - та докато си вреше 'главницата', остатъка го подгрявах и прехвърлях черпак-по-черпак докато го прехвърля цялото)
- варих над час, незнам колко точно
- охладих до "стайна" със серпенитината за 10на минути - е, имаше драми с тъпите винтови скоби - поддадоха, ама все пак беше добре, че съм подвел малко тръбите навън та капеше до тенджерата, а не в нея - с малко "технологична нишка" (тел) и свински опашки нещата се закрепиха. Бях си спретнал "бъркалка" от остатъка медна тръба (~35см) и "пера" от някаква по-дебела пластмаса - работи идеално стига да не вдигам обороти щото плиска

Във ферментора имам 10-на литра на 14'Вх

зарязах го на терасата за 3-4 часа, като през това време си играх да нагласям с "проби и грешки" термостата на "шкафа" - закрепих го на около 11'С - като се постабилизира със ферментора вътре, посях с 6гр сухи дрожди 'МБ лагер' (премерих, изсипах и разклатих прилично два пъти за по-сигурно) ...

Забележки:
Термостата включва на малко под 11'С и изключва на около 13'С - крушката (70w) свети приблизително около минута и половина - две

Нещо се чувствам малко неловко, незнам какво да гледам и следя по ферментацията - с ейловете ми е ясно, горе си се вдига прилично количество пяна и е видно как дребосъците дивеят, а с тези 'мързеливци' незнам как ще е ... сутринта имаше някаква много финна пяна горе, но все едно е мътрвило ... :-)

Ще споделям как върви ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 27 Окт 2015, 09:34

Май всичко ще да е нормално ... нещо все пак "втасва" във ферментора ... има образувана горе около 1см "благородна" пяна и си прибълбуква кротко чат-пат ... струва ми се, че много лежерно го раздават ама ... ще видим какво ще излезе - или "нещо като лагер" или малко по-екзотичен "каналин" :-)

Според китайския термометър, вътре е около 12'С, +/- 1'С, но "незаинтересовани наблюдатели" споделиха, че вчера през деня се било вдигнало до към 14'С ... е, каквото-такова ...

лек ден и наздраве
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 04 Ное 2015, 20:34

Тaкa, с ферментaциятa нa лaгерa нещaтa поприключихa... ще я остaвя нa 18-19'С зa още 2-3 дни и мисля дa кaрaм през "просото" - т.е дa бутилирaм с мaлко зaхaр, дa си се гaзирa и дa я остaвя дa си лaгерувa в бутилкте... нещо по-сериозно пропускaм ли?
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 09 Ное 2015, 10:29

Миналата седмица бутилирах с по 6гр. на литър - общо 9.2л "нещо като лагер". Не съм добаваял допълнително дрожди. В събота сутринта пъхнах нетърпеливо една недогазирана бутилка в хладилника и снощи не се стърпях и я пробвах ... доволен съм, доста е бистра, а пяната е една такава пухкава и държи дълго ... на вкус е доста добре, даже леко ми сладни- има все още леко дрождев привкус, но с времето това май ще изчезне ... Снощи натъпках колкото можах в хладилника и в края на седмицата ше "я подпочна". Като за първи опит я считам за успешна ...

Снощи варих пак ... "ескперимент с 5 'дърти' малца":
- 300г пшеничен (виси в кашона от февруари)
- 300г ръжен (и този 'дъртее' от тогава)
- 300г кара арома (и този е 'дърт')
- 1кг пейл (прясно смлян)
- 75г карафа 2 (сложих го на 45мин след началото на озахаряването)

- озахаряване еднотемпературно на 65'С за около 70мин с 5.5л - бърках на 3 пъти през 15 мин, в края беше паднало на 64, преди да почна с промиването
- промивах със ~7л на 78'С
- хмел 20г каскейд на 60мин

със серпентината се охлади доста бързо (за 6-7мин падна до 27'С). Този път нямаше драми и течове, но забелязах, че ако спра да разбърквам, температурата на изтичащата вода доста бързо падаше, но щом почна да въртя отново, веднага тръгваше вряла ...

- във ферментора имам приблизително 9л на 12.5'Вх, нагласил съм "кутията "на 17-18'С
- ползвах дрожди от утайка - Т58
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron