Поздрави на всички домашни пивовари от форума!
Като всеки новобранец и аз попрочетох доста неще в нета. Със скромните две варки и окуражителните резултати мисля, че вече съм зарибен. Разбираемо всички тук целят правене на по-добра бира от индустриалната и четейки писаното във форума изглежда това е постижима цел. Като човек идващ от лагера на винарите съм наясно, че както при виното така и при бирата успеха се крие в детайла и всяко неглижиране на важна подробност е причина резултатът да е посредствен. И пак като човек идващ от лагера на винарите съм наясно за важността на дрождите и при какви условия си ги поставил да работят. Изненада ме обаче количеството за хектолитър при бирата. Обикновено около 100гр за 100л. При виното това съотночение е пет пъти по-малко и като вземем осезателната разлика в цената и липсата на едри разфасовки излиза, че цената на дрождите влияе на цената на бирата. Не ме разбирайте грешно, естествено, че кеф цена няма, но какво ще кажете за така нареченото миене, съхраняване и повторно използване на дрождите.