Гледам си "корабния дневник" и осъзнавам, че все ме влече на към "ESB". Всичко което съм варил за собствена консумация(Без бирите за конкурси и събития) и ми е харесало е в този стил.
Предлагам Ви една от рецептите, които съм варил и пия с удоволствие:
За 22-23 литра.
4kg.Pale ale
0.5kg. Caraamber
0.05kg Caraff 2 - По време на промиването
0.05kg печен ечемик - По време на промиването - целта ми е да не се внесе допълнителна горчивина от по-опечените малцове. Когато са добавени по време на промиването( след като озахаряването е приключило и малцовата каша е прехвърлена за промиване, както е в моя случай) се освобождават предимно цвят и вкус.
0,1кг кисел малц за регулиране на PH, което в случая беше 5,4 по време на майшуването.
Общо малц: 4,7 кг.
Озахарявеното е еднотемпературно на 65°С за 50 мин. + 15 мин на 72°С и след това покачване до 77°С, последвано от промиване.
Варене 80 минути. На 20-та минута от завиране ( след като видя "парцали" от пресечени белтъци) слагам първата порция хмел. Гледам, че братята американци шибват първата порция хмел преди завирането( още докато се пълни казана) Не ми е съвсем ясно защо?.
5гр Магнум - 12,5 АА - 60 мин.
30.гр Styrian Gildings - 4.5AA 5 min.
40.гр Amarillo - 8.5AA 1 min.
Ирландски мъх "Една щипка" - 15 мин.
Охлаждане до 17° и засяване с US-05. ферментация седем дни на околна температура 15°
OG-13.5
FG-3.5
IBU-34
Според "BJCP" - в стила се допускат и хмелове, които не са типично английски, което позволява поле за изява
Наздраве!