Ето и моето скромно оборудване

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот daniel.trifonov » 11 Ное 2013, 11:30

Здравейте колеги,
Това е част от моето оборудване.
Тенджерата, в която варя е руска 40 литрова. Вътрешен диаметър около 395, дълбочина около 330. Не ползвам целия й обем засега, поради ограничения обем на съда за отцеждане (лаутер тюна) и на ферментора.
20131110_006.png


Съдът за отцеждане е тип съд в съд и е от 2 поцинковани кофи. Външната, която събира пивната мъст е 10л и максимално ниско съм и сложил сферичен кран 3/8".
20131110_004.png


Ролята на кош за зърното играе 15 литрова кофа. Нейното дъно съм го разпробил с множество отвори с диаметър 1,5. В последствие разпробих и 5 реда по 50бр. отвори в долната част на периферията на кофата, за да увелича пропускателната способност. Коничната част на двете кофи е с еднакъв ъгъл и така седят стабилно една в друга.
20131110_002.png


Ще продължа в следващия пост...
Последна промяна daniel.trifonov на 11 Ное 2013, 11:54, променена общо 1 път
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот daniel.trifonov » 11 Ное 2013, 11:42

Това са още снимки на вътрешния съд и целия цедилен съд в сглобен вид.
20131110_001.png
20131110_003.png

15 литровият обем на вътрешния съд осигурява пространство за поне 5 кг набъбнало и озахарено зърно.

Останалата част от моето ободурдване са серпентина от 10м медна тръба D=8, d=7 и ферменторът, който е 25л бидон на завод "Момина крепост" - Велико Търново. Недостатък на бидона е не добре уплътняващия капак, заради което го бандажирам с хартиено тиксо. Мисля да направя леко надграждане на оборудването, като си купя един 35 или 40л бидон с широко гърло и метален обръч, който да го затвяря херметически.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот mirix » 11 Ное 2013, 13:34

Ех Дидо, тази жажда ни кара да прогресираме :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот daniel.trifonov » 11 Ное 2013, 15:51

Е тя не е нищо особено, само е много труд за пробиването на толкова много отвори с ръчна бормашина и последващото премахване на заусенъците.
Първоначалната идея беше горещата пивна мъст да няма контакт с пластмаса.
За по-сериозни варки не съм измислил подходящ вариант за отцеждане. Можеби някоя поцинкована или неръждаема ламарина за се огъне и да се направи някакво корито с нужните размери.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот rrumpe » 20 Окт 2015, 14:30

Да попитам, тези кофи не ръждясват ли така разпробити, че се чудя дали и аз да не ги ползвам за прецеждане?
rrumpe
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Окт 2015, 00:21

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот daniel.trifonov » 20 Окт 2015, 17:25

Здрасти,
нямат и помен от ръжда. като приключа с варката ги измивам и оставям да се отцедят - нищо повече. Цинкът явно пази и малко по-встрани от себе си.
Ако ползваш кофи, по-добре вземи еднакви и най-големите. Случвало ми се е да прелее външната кофа.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот Dejmos » 21 Окт 2015, 12:40

Цинкът явно пази и малко по-встрани от себе си.

Така е. Забравих името и механизма на процеса, но химически по-активните метали защитават от корозия по-пасивни (обикновено железни сплави), с които са в галванична връзка. Беше свързано със създаване на потенциал между двата метала, което предизвиква корозия в активния и пази пасивния.

ЕДИТ///
Точно. Цветният метал защитава голия черен в съседство, стига да са в контакт. А какъв по-добър контакт от метализирането. Като ги учих тия неща, за пример ни дадоха медни плочи, закрепени върху корпуса на кораб.
Последна промяна Dejmos на 23 Окт 2015, 08:34, променена общо 1 път
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Окт 2015, 17:24

Да, но идеята ми беше, че и там къето е разпробито няма цинк и пак няма ръжда. Катодна защита се казвало. Та дори и да има липси на покритие на някаква малка площ, то починковането си върши работа.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот Clarion » 27 Окт 2015, 19:03

Според мене никак не е добра идеята да се използвт галванизирани продукти в досег с храни - поне аз никога не бих го използвал, а и никъде из десетките книги и други материали, посветени на биропроизводството не съм виждал да се използва. Не съм екссперт, но теоретически цинка би трябвало да реагира с течности, особено с такива с по-висока киселинност. Разбира се може да съм в тотална заблуда - ще си понеса подигравките, ама да си кажа притеснението, щото здравето е преди всичко :D
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Ето и моето скромно оборудване

Мнениеот daniel.trifonov » 27 Окт 2015, 21:23

Като ми дойде идеята да кофите, първо се разрових в нета, но не намерих някъде статия или изследване за влиянието му върху здравето. Със сигурност има, но аз не попаднах на такова и затова реших, че би трябвало да е приемливо.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron