Както повечето по стандартаната рецепта на Виктор с трите температурни паузи, но сметната за 800 гр. малц, само хмела леко увеличих на 8 гр, за 70 мин. + 4 гр. за 15 мин., че обичам по-горчивичко. То беше голяма сага, не е за разказване, разливах, събарях, омацах всичко, накрая едва изкарах 2,8 литра за бутилиране.
Първи върос - при първоначалното озахаряване температурата на сместа вода+малц в тенджерата винаги е около 4-5 градуса по-ниска от температурата на свободната течност. Имам предвид, като повдигна леко тензуха и измеря колко градуса е водата между него и стената на тенджерата. Коя температура трябва да се следи - тази на течността, или по средата в кашата?
После процедурата тръгна така - след зареждане на ферментатора първите балончета се появиха на 10-тия час, после 48 часа бълбукаше весело, после още около 12 часа и затихна съвсем. Общо оставих 6 денонощия, след това прелях в нов съд, добавих 20 гр. захар, затворих и след 24 часа бутилирах. След това 7 дни на стайна температура (25-15 градуса както му дойде от времето:)), в четвъртък вечер сложих в хладилника и днес на обяд (след 36 часа) отворих едно бутилче за проба.
Резултат - прилича на бира и на вкус го докарва, няма никаква киселост, съвсем леко сладни, повече е битерно, както си го исках. Алкохола се усеща, според мен около 5% (на език:)), газировката е слаба, но си личи - около 15 сек след наливането вървяха балончета от долу на горе, пяната е много слаба - на снимката не си личи, щото докато се наканя да снимам изпих 1/3 от чашата, но пяната е като от 2л. бутилка Каменица, и последно - има съвсем лека резлива нотка на гърлото, горе-долу като при младото вино. Това всичко нормално ли е, или има признаци за някаква грешка?