Още една начинаеща :-) :-) :-)

Модератор: Martin

Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 13 Окт 2015, 22:56

Здравейте! :D
От скоро - има-няма месец, се занимавам кажи-речи денонощно с усвояване тънкостите на пивоварството :D :D :D В тази връзка искам да благодаря на Виктор, който безкрайно търпеливо отговаря на всичките ми досадни питанки. :text-thankyoublue:
И така - към днешна дата имам вече произведени две варки обикновен пейл ейл по рецептата и технологията от книжката. От първата излязоха едва 12 бирички по 0,5л, а втората бутилирахме току-що. Уж трябваше да бъдат 20 л, но и тя излезе по-малко от очакваното :roll: То не бяха утайки, то не беше разливане и оливане ... :mrgreen: Та в крайна сметка напълнихме 28 половин литрови бутилки.
За първата бира не мога да кажа нито едно число, по простата причина, че не мерих нищо, освен материалите :mrgreen:
Втората е със следните показатели:
Материали:
4 кг малц Pale Ale
40 гр хмел Northern Brewer
11 гр дрожди Nothingham
5 гр ирландски мъх
вода 1:3 за майшуване и 1:4 за промиване, общо 28 л.
pH на водата преди преваряване: 8; след преваряване - 7,2.
pH на водата след филтриране през кана Брита (няма да казвам колко часа ми отне, че си е за смях!): 6,2.
pH на малцовата каша в началото на озахаряването: 5,5.
Майшуване:
загряване на 12 л вода до 63°С;
прибавяне на малца - 4 кг н торба от тензух (за по-лесно вадене на малца в последствие), сваляне на температурата до 55°С чрез разбъркване със замразена вода в бутилка, задържане на тази температура за 20 минути;
покачване на температурата до 67°С и задържане за 45 минути;
покачване на температурата до 72°С и задържане за 30 минути;
йодна проба - О.К.; pH - 5.5;
покачване на температурата до 78°С.
Промиване и прецеждане: за около 70 минути с 16 л вода на 78°С.
Варене с хмел: сложих 40 гр по следната схема: 15 гр на 10-тата минута след завиране на мъстта; 15 гр на 45-тата минута; 5 гр ирландски мъх на 30-тата минута и 10 гр хмел на 80-тата минута.
Охлаждане: със серпентина от 100°С до 25°С за около 40-45 минути. Не знам защо, но не стана много бързо. Температурата на водата от мивката беше 16°С.
Филтриране през тензух и нетъкан текстил чрез източване с тънко маркуче и зареждане на тубата от минерална вода (в къщи ми се присмиват, че съм я кръстила "ферментор" :D :D :D ). рH - 5.5. Аерирах чрез силно разклащане и добавих дрождите, предварително накиснати в 100 ml преварена и охладена вода. Ферментация: покрих ферментора с ушито за целта "кожухче", за да не се осветява :D и го затворих. Капачката е с воден клапан и си бълбукаше съвсем нормално на 12-ия час, като силното бълбукане продължи около 2-3 дни, след което намаля, но не спря. Така 7 дни. А ето и числата, които ме притесняват:
OG - 1.055, FG - 1.028. Ползвах един калкулатор, който ми сметна, че алкохолът е 5,57% на едното място (ето тук - http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/) и 3,54% (ето тук -
http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/). Ако приложа онази формула с коефициента, получавам също по-малко число: 3,51% [(13,5 - 7)*0,54]. Е, те това вече тотално ме опетла :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , за това ви моля за съдействие!!!
Кое, аджеба, е вярното число?! Безалкохолна бира ли съм си произвела, или нормална? :roll: Струва ми се, че нещо ферментацията не е протекла както трябва.
Относно вторичната ферментация: бирата разделихме на две части - едната си остана мътна, а другата част филтрирахме през някакъв сложен филтър (май за вино :roll: ) и тя излезе кристално прозрачна. Към мътната прибавихме 10% сладка мъст, предварително отделена и замразена до снощи, а към филтрираната прибавихме 12 гр/л малцов екстракт, след което и тя леко помътня. Ще кажа какво се е случило едва след седмица. :D
Какво е вашето мнение? Ще бъда благодарна за отзиви и помощ. И се извинявам за дългия ферман :lol:
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот mirix » 13 Окт 2015, 23:55

Ха честити ти варки първо. Добре че си се писaла с 2 n да не стават грешки с друга луна второ.
Първия линк без да отварям гледам че има измерване с рефрактометър. Там има малка корекцийка на показанията заради алкохола. По скоро 2 формулка ти дава верен резултата.
Малца при накисване разширява обема си и предполагам не е станало хубаво озахаряване в торбата. Не е проблем да си е вътре и после нали се промива все пак. Струва ми се че прецеждането е минало малко бавно. Аз за това време прецеждам 100л мъст. Хубаво е денем да се усвоява пивоварството , а нощем други работи, но това е тема за друг разговор :).
Като обмислиш евентуални грешки от тези 2 варки ще ги отстраняваш в другите и така ще се завърти машинката.
Успех занапред!!!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот victoryvt » 14 Окт 2015, 09:09

Ако са верни тези данни :
OG - 1.055, FG - 1.028
Алкохолът се изчислява чрез тях така :
ABV = (OG - FG)*131 (директно в проценти)
или в твоя случай : (1.055-1.028)*131 = 0.027*131 = 3.54 %
Но ако е газирано с добавка на захари (малцов екстракт или пивна мъст) трябва да се добави още около 0.25% щ
Или накрая в чашата ще е около 3.8% което е малко под нормалните 4.2-4.5% за средностатистическа бира.
Причината е в прекалено високата крайна плътност, незнайно защо ...

Според тази табличка :
http://www.winning-homebrew.com/specifi ... -brix.html

(Понеже не обичам мерките по SG)
Началният екстракт е бил 13.5% , а крайният 7%.
А би трябвало да е 4%
Може би по време на озахаряването е станала грешка в температурите и е озахарявано на по-висока температура.
Например - кашата ти стои в тензуха, а под нея имаш много течност (а точно в течността са ензимите) - ти загряваш с котлона отдолу течността и тя достига доста високи температури, а иначе мериш вътре в торбата и си мислиш че всичко е наред, а то не е - тъй като течната част под торбата е превишила доста търсената температура и ензимите са започнали да се унищожават.
Първи се денатурират по-нискотемпературните ензими - бета амилазата над 68 градуса вече я няма. И именно затова тя не е действала достатъчно за да произведе ферментируеми захари, а са останали едрите декстрини от действието на алфа амилазата и така имаш повече неферментируеми захари и ферментацията завършва при висок краен екстракт, а от там и слаба на алкохол бира.
Но пък ще е силна на тяло :)

Според мен - няма нужда да се озахарява в торба - действай директно в тенджерата и после изсипи майша в торбата за да го прецедиш.
Използването на винарски шихтов филтър и след това добавяне на екстракт и дрожди за газировка е безмислено. Има смисъл да се прави, но след филтрирането трябва да се газира с налягане от бутилка с ЦО2, а не с дрожди и захари, защото бирата пак ще е мътна.
Но така или иначе чарът на домашната бира е в това че тя е нефилтрирана и непастьоризирана и поради това съдържа всички полезни вещества, но не е бистра.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот mayosha » 14 Окт 2015, 09:46

Това с корекциите на FG и за мен е малко объркващо... Ако тези данни (OG - 1.055, FG - 1.028) са измерени с рефрактомер, не е ли верен резултата от първия калкулатор http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/, според който ABV е 5,57%?
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот victoryvt » 14 Окт 2015, 10:18

O това ако са директните показания на рефрактомера - работата е ясна :
По време на ферментацията натрупаният алкохол влияе на показанието на рефрактомера и го повишава (за разлика от хидрометъра, където го понижава)
Използва се корекция чрез някой от калкулаторите в нета или чрез ей този екселски файл :
viewtopic.php?f=10&t=2468

Според него крайния екстракт при начален 13.6 и показание на рефрактомера 7% е 2.7%, което дава алкохол около 5.8% и бирата става доста силна, а не слаба :)
Сега пък ми се вижда нещо прекалено ниска крайната плътност, но е напълно възможна с тези дрожди и с направена протеинова пауза както обяснявате.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 14 Окт 2015, 11:15

Да, това са показанията на рефрактометъра.
Благодаря за отговорите. Ще се учим, няма накъде. :D Бирата много ни харесва и вече едва ли ще купим отново Туборг :lol:
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот Dejmos » 14 Окт 2015, 11:18

За мен Туборг е една от най-лошите и безвкусни бири. Само градус и никакво тяло. Приветствам решението да не се купува :)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 14 Окт 2015, 11:23

Подкрепяхме местното производство :D , то пък домашното е в пъти по-вкусно :)
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот st_jivko » 14 Окт 2015, 12:10

Поздрави за начинанието,lunna.
И за сериозността с която се отнасяш към него.
Остави тензуха за прецеждането,както е казал Виктор.
И то на един кат.И виж дали си коригирала стойностите на
рефрактомера.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот Martin » 14 Окт 2015, 15:28

Супер, още някой из редиците ни.

Та както каза Виктор филтъра е излишен, маята за газировката пак ще я размъти малко (дано си сложила мая, че почти всичката е останала във филтъра).
За охлаждането помага ако разбъркаш мъстта да се завърти добре обратно на посоката по която върви студената вода по серпентината. Осезаемо по-бързо става.
А за количеството бутилирана бира е нормално, и аз доста се ядосвах, но според един американски калкулатор при 21л охладена бира след варенето, накрая отиваше между 17 и 18л бутилирана. Доста отива в утайки.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron