Моят първи (не)успешен опит

Модератор: Martin

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 13 Окт 2015, 09:11

Благодаря за отговора :)
Относно бутилката на снимката, аз чел недочел, разбрах, че трябва да си сложа някаква контролна бутилка, по чиято твърдост да разбера, че бирата се е газирала.
Иначе останалото пиво е в стъклени бутилки от бира. В момента стоят в килера, където няма абсолютно никаква светлина, така че се надявам да не се случи неволно увкосяване :text-thankyoublue:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот victoryvt » 13 Окт 2015, 09:23

Те ако са бирени бутилки - за предпочитане кафеви - няма проблем и да са на светло, стига да не е прекалено на слънце или директно под някоя луминесцентна лампа.
Но все пак е по-добре на тъмно и на постоянна температура.
За да стане газировката обаче - температурата не трябва да е прекалено ниска - за ейлови дрожди поне 15 гр., а най-добре 20.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот damyan_rm » 13 Окт 2015, 10:04

И аз си оставям за "контролна" една такава - прости искам да имам някаква представа как върви газировката ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот mirix » 13 Окт 2015, 22:35

Може една такава бутилка да си оставиш като матрьошка. Ако си забелязал бутилките на газирани напитки от долу са едни вълнообразни. Да не лъжа ама моя горчив опит показва. Незнам какво показва. Те 3 литра варка на едно сядане отиват. Докато ги пиеш ще има време да четеш у форумо :D .
1. При отлежаване горчивината спада и се отключват други аромати - ти няма да достигнеш тази фаза.
2. След няколко опита ще намериш твоята бира и технологията и. Винаги първите пъти е някак странно дори като минеш от 5 на 20 от 20 на 100 и т.н.
3 Упоритост му е майката! Смело и напред с наша и божията помощ.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 14 Окт 2015, 19:46

И аз искам да минем на по-големи варки, но за жалост модерните технологии в този случай въобще не ни помагат. Имам предвид печката у дома с керамичните котлони(плот). Бичи я човек на 6(макс) и тя в даден момент, решава че е по-умна от човека и се намаля сама(част от реотаните спират). Та в този случай остава газта като вариант, но нека навлезем малко в материята, пък ще го мислим :) :dance:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 15 Окт 2015, 10:48

Здравейте,
бутилираната бира бавно, но славно се газира и нямам търпение да я преместя в хладилника. По този случай започнах да мисля за следващите ми опити и тъй като всичко ми е интересно си харесах 3 рецепти, които да опитам. Става въпрос за Ирландски Стаут, рецептата за Вайцен, която Виктор сподели по-горе и много бих искал да направя нещо подобно на Червеният Ирландски Ейл, който го даваха дори по телевизията 8-) Първите две рецепти ги изяснихме(имало ги в книжката, ама кой да гледа...), но бих искал да попитам за телевизионната бира. Според дадената рецепта стигнах до следните пропорции малц:
Светъл пилс малц - 75%
Караарома -15%
Карапилс -10%
Като дрожди се споменават Нотингам, но мен ме интересува какъв хмел да използвам. Видях, че е използван хмел Цитра, но до колкото разбрах това е малко като импровизация. Дали някой би могъл да каже, какъв хмел да използвам за да постигна нещо близо до "традиционна рецепта"?
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот nikolay.illov » 15 Окт 2015, 15:13

За "Irish Red Ale", Като добавка ти трябват: Ръжен малц и печен ечемик по около 3% (ечемика може и по - малко от 1%)от общото зърно. Другото е Пейл, като основа и около 20% caraamber или carared, а може и смес от двата. За охмеляването: хмел от острова - challenger например и предимно само за горчивина, която трябва е слабичка, около -15-20 IBU. Трябва ти чист профил на ферментацията т.е по-ниски температури - около 16-17°С във ферментора. Аз съм правил няколко пъти и все нещо не ми харесва...не знам точно какво обаче.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206813927980363&set=pcb.1716863781869793&type=3&theater

Наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот nikolay.illov » 15 Окт 2015, 15:21

Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 16 Окт 2015, 08:59

Благодаря ти за включването в темата :)
Снощи направих опит за втората ми варка, процеса ми се стори доста по-лесен разбира се и всичко премина по-гладко.
Въпросът е обаче, че тези супер, убер, мега микро варки не ме удоволетворяват, като съотношение на вложени ресурси и краен продукт.
Като за начало бих искал да удвоя или утроя обема. Това ще рече да варя по 2-3кг малц. Озахаряването мисля, че ще си го направя на печката,
но исках да попитам какъв бързовар да си купя за варенето след това. Ако сметките ми са правилни става въпрос за около 15-20 кг мъст. Дали бързовар 1000вата ще ми бъде достатъчен за целта?
:text-thankyoublue:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот st_jivko » 16 Окт 2015, 09:42

Ако можеш,опитай да си набавиш нещо регулируемо.Например газов
или електрически котлон.Поне 2 кВат.Предполагам,че ще стане и с
2 кВат. бързовар,но трябва да му намереш някякъв регулатор на
мощността.1 кВат. е малко.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron