Здравейте,
Казвам се Иван и от скоро се интересувам от изкуството, което практикувате и обсъждате в този интересен форум. Почти веднага след откриването на форума и ел. магазина си поръчах разни скромни материали като за първи опит. Та ето, че и моят ден дойде. Планът ми беше да използвам 1кг. Pale Ale Вайерман малц, около 3 грама дрожди Нотингам, 16-18 гр. хмел Нъгет, както и 3 литра вода за озахаряване и 4 литра за промиване. Идеята ми беше да задържа малца на 65-66гр. за 45 минути, след това на 72гр. за 10 минути и да приключим на 78 градуса. Тук дойде и първата ми грешка - при засилването на котлона се отплеснах и вместо да се опитам да задържа температурата около 72 градуса, тя достигна около 85. След това се оказа, че цедката, която съм подготвил събира 1кг малц прекалено трудно, но все пак се получи резултат близо до желаният. Тъй като с котлонът не се разбираме много, чаках около 50 минути да заври водата от около 70-76 градуса и в следствие на това се изпари по-голямо количество от желаното. В крайна сметка охладих, минах през тензух, метнах дрождите директно във ферментатора, заедно с получената течност, раздрусах добре, образува се голямо количество пяна, затворих тубата, туининговата със самоделният ми воден клапан и това беше. В момента ферментира(надявам се) около 3 литра течност. Искам да ви попитам до какво води изпускането на температурата при озахаряването. Ще стане ли нещо за пиене според вас или да се мъча на ново, този път по-внимателно . Също така сега имам 1 кг останал Бохемски Пилс Малц Вайерман ще стане ли нещо, ако вторият ми опит е с този вид малц при положение, че аз се обитвам да направля нещо като Пейл Ейл, а малца очевидно не е предвиден точно за това?
Благодаря ви за вниманието