Моят първи (не)успешен опит

Модератор: Martin

Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 06 Окт 2015, 18:30

Здравейте,
Казвам се Иван и от скоро се интересувам от изкуството, което практикувате и обсъждате в този интересен форум. Почти веднага след откриването на форума и ел. магазина си поръчах разни скромни материали като за първи опит. Та ето, че и моят ден дойде. Планът ми беше да използвам 1кг. Pale Ale Вайерман малц, около 3 грама дрожди Нотингам, 16-18 гр. хмел Нъгет, както и 3 литра вода за озахаряване и 4 литра за промиване. Идеята ми беше да задържа малца на 65-66гр. за 45 минути, след това на 72гр. за 10 минути и да приключим на 78 градуса. Тук дойде и първата ми грешка - при засилването на котлона се отплеснах и вместо да се опитам да задържа температурата около 72 градуса, тя достигна около 85. След това се оказа, че цедката, която съм подготвил събира 1кг малц прекалено трудно, но все пак се получи резултат близо до желаният. Тъй като с котлонът не се разбираме много, чаках около 50 минути да заври водата от около 70-76 градуса и в следствие на това се изпари по-голямо количество от желаното. В крайна сметка охладих, минах през тензух, метнах дрождите директно във ферментатора, заедно с получената течност, раздрусах добре, образува се голямо количество пяна, затворих тубата, туининговата със самоделният ми воден клапан и това беше. В момента ферментира(надявам се) около 3 литра течност. Искам да ви попитам до какво води изпускането на температурата при озахаряването. Ще стане ли нещо за пиене според вас или да се мъча на ново, този път по-внимателно :D . Също така сега имам 1 кг останал Бохемски Пилс Малц Вайерман ще стане ли нещо, ако вторият ми опит е с този вид малц при положение, че аз се обитвам да направля нещо като Пейл Ейл, а малца очевидно не е предвиден точно за това?
Благодаря ви за вниманието :)
Последна промяна knasfas на 06 Окт 2015, 18:53, променена общо 1 път
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот bojo » 06 Окт 2015, 18:47

Минутите на 65гр и времето после до прегряването според мен са били достатъчни за озахаряването. При тази висока температура единствено са били избити ензимите (то затова се гони и 78гр на края на озахаряването) и може би прецеждането е било трудно. За друго не се сещам.
Като за първи опит ще се пие бира май, ама трябва чакане.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот mayosha » 06 Окт 2015, 19:09

Ще стане ли нещо за пиене според вас или да се мъча на ново

Колега, започвай следващата варка независимо дали първата се е получила или не! При първите опити не всичко минава по план, че понякога и при следващите... :D

Иначе при по-висока температура, освен убиването на ензимите, се извличат и танини от малца, но едва ли е толкова страшно като за първа варка :)

По въпроса с бохемския пилс – щом използваш светъл малц и ейлови дрожди, все ще стане пейл ейл (може би прекалено пейл). А и щом ти е наличен...

Наздраве и успех занапред!
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 07 Окт 2015, 07:31

Благодаря за отговорите. Тази сутрин веднага проверих какво се случва и се оказа, че поне ферментацията се случва :text-thankyoublue: Сега остава да се опитам да се представя по-добре с останалия малц и да купим по-разнообразни и повече продукти :)))
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот svetlo » 08 Окт 2015, 17:31

Хич да не ти пука, колега начинаещ, и аз миналия петък направих първата варка и всичко обърках :) Голяма борба с температурите, бързо озахаряване, филтъра ми се скъса, преливах наново, омацах цялата кухня - то ще стане цял роман, ако реша да го напиша.. Мислех си, че нищо няма да стане, обаче днес (даже току-що) бутилирах и пробвах - идеално си прилича на бира, чист сладко-горчив вкус и алкохола се усеща, без да се натрапва. Сега ако и се газира като хората, ще бъде голяма победа! :)
Въобще според мен късметът на начинаещия си оказва голямо значение.
Тази неделя се готвя за втори опит, действай и ти :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 08 Окт 2015, 19:00

Е и аз спестих някой подробности и затруднения, така че те разбирам :D Съвсем скоро ще направим втори опит разбира се.
Исках да попитам нещо относно новият вид Каменица - Нефилтрирано. Напоследък изпих няколко такива и не знам за добро или лошо има нещо, което ми харесва в странния й вкус. На етикета освен обичайните съставки присъства и кориандър, както и пектин. Дали някой може да ме насочи към рецепта, която да е близо до вкуса или по-точно нещо малко по-странно и извратено, което да опитам да приготвя? :text-thankyoublue: Не мога да се изразя правилно, но търся пиво с "по-свеж" вкус и нещо различно от лагерните бири, с които са препълнени магазините.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот victoryvt » 09 Окт 2015, 09:04

Тази Каменица , до колкото знам е пшенична бира, така че ако ти е харесал нейния вкус - прави бира в стил Вайцен.
Рецептата е проста : 50% пилс малц, 50% пшеничен малц, дрожди WB06 или други пшенични, охмеляване с немски хмелове само веднъж за горчивата порция и то слабо (ИБУ под 20) - например Халертау Мителфрю .
Озахаряването е добре да се направи с няколко паузи :
1. Размесване на около 38-40 гр.
2. Загряване до 52-55 и пауза 15-20 мин. там.
3. Загряване до 65 гр. - озахаряване 30 мин.
4. Загряване до 72 гр. - пауза 10-15 мин. и йодна проба
5. Ако е добра пробата - загряване до 76 и промиване.

Варенето си е стандартно, слагаш само горчивата порция хмел.
Не ползваш ирландски мъх !
Охлаждаш и ферментираш на 20-24 гр. вътре в съда.
Температурата на ферментация е важна за този стил - по-високите темп. водят до повече банани и дъвки , по-ниските ги подтискат.
На мен лично тия вкусове и аромати не ми допадат много и затова за себе си правя вайцен при не повече от 20гр. темп. на ферментация.

Ако се ферментира с други дрожди - US-05, S-04, Nottingham и др. и се охмели по-смело и с по-цитрусови хмелове - става "American Wheet Beer" : много свеж и приятен аромат както от пшеницата, така и от американските хмелове, без да се натрапват дъвките и бананите на вайцена.

Прецеждането ще е доста по-трудно, защото пшеничния малц няма люспи и трябва да си търпелив и да поддържаш темп. в съда за промиване достатъчно висока.
Пшеничната бира е мътна по подразбиране (освен в случаите на Кристал вайцен).
А за стила Хефевайцен има специален начин на наливане в чашата :
1. налива се 1/2 от бутилката нормално.
2. Бутилката се наклонява на 45гр. и се завърта по оста си да се вдигне утайката от дрожди
3. долива се в чашата и за финиш отгоре на пяната се полива с най-мътната част от дъното - дрождите.
Разбира се, това е само ако е правена с дрожди за вайцен - WB-06 примерно.

Не бива да се прекалява с пресен вайцен, тъй като дрождите после обичат да се бунтуват в стомаха :lol:
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 09 Окт 2015, 14:56

Много ти благодаря за информацията. Може да се каже, че подобни вкусове като дъвка, банан и тн. са ми доста интересни и бих желал да опитам да приготвя нещо подобно. В такъв случай съвсем скоро ще опитам да направя мини варка по дадената от теб рецепта :) :text-thankyoublue:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот knasfas » 12 Окт 2015, 21:23

Здравейте,
Днес, 6 дни след варката бутилирах пивото. Опитах го разбира се, доближава се до бира, но предполагам тепърва ще си променя вкуса :D
Имаше няколко неща, за които искам да ви попитам.
Първо, след като отворих ферментатора се усещаше миризма на мая, това предполагам е нормално, но все пак да попитам :?:
Също така, дали може да е станал някакъв проблем от това, че сложих дрожди като за 5 литра, а излязоха 3?
Пивото иначе е доооста горчиво, но това се дължи най-вероятно на факта, че сложих продукти като за 5 литра краен продукт, а не 3 колкото изляззоха в крайна сметка.
12106931_904016352968784_2830033487405450797_n.jpg

Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Моят първи (не)успешен опит

Мнениеот victoryvt » 13 Окт 2015, 08:41

Първо - нормално е да има мирис на мая, защото все още дрождите са активни, после ще се изчисти.
Ако дрождите са били US-05 - те винаги си оставят един такъв лек мирис на мая, особено ако са ферментирали на по-високи темп.
За 3л. бирена мъст не се наемам да сметна колко грама дрожди са нужни, но дали ще са за 3 или за 5 л. не е голяма болка.
Надявам се не си бутилирал в такива бутилки като на снимката - първо защото капачките им не държат много на налягане, а и ще се издуят до степен да не могат да стоят прави. Второ, защото трябва да ги пазиш от слънчева светлина и от луминесцентни лампи (вкл. и енергоспестяващи, които не са ЛЕД) - иначе бирата ще се оскункси - ще замирише на пор.
Но за 3 л. ... какво да я мислиш - газира ли се - в хладилника и после в чашата.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron