Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот nikolay.illov » 07 Окт 2015, 21:48

Мен малко ме притеснява стърчащата част на чорапа. Влажно, напоено с дрожди и сладка мъст... Де да знам, нещо не е както трябва. И що чорап а не директно да сипеш хмела?
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 08 Окт 2015, 14:51

Направих го така по съвет на колеги. Идеята е хмела да може да се ползва след това за вгорчаване. Мен друго ме учуди - днес сутринта отидох да нагледам бирата в мазето и ми направи впечатление, че клапана почти не е мръднал, което значи много ниска активност на дрождите. Вярно, че днес вече тече четвъртия ден от началото на ферментацията, но ми се струва, че е рано да привършва. От друга страна възможно ли е заради по-високите температури на озахаряване да съм произвел по-малко ферментируеми захари, с които дрождите да са се справили вече?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 08 Окт 2015, 18:24

Така :) Не издържах и преди малко ходих до мазето. :D Отворих ферментатора, превързах добре чорапа с един предварително дезинфекциран гумен ластик (дано издържи). В резултат на това потъна като котва всичко. След това премерих плътността с хидрометъра, директно във ферментатора (естествено и него дезинфекцирах) и отчете 1.014 SG, което е точно 3,5 Плато! Добре са се представили гадовете за по-малко от 4 дни. Видими следи от ферментация вече няма, водата в клапана не мърда. Аромата на Цитра е жесток :dance: Засега всичко върви по план, надявам се и така да остане. Смятате ли, че за още около 6 дни (толкова ще държа Цитрата за сухото) ще смъкнат още екстракта дрождите?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 08 Окт 2015, 22:26

Колеги, тая бира ме хвърли в размисъл!!! Както нямаше никаква активност, преди малко имах работа в мазето и явно от раздвижването на ферментатора и чорапа с хмела в него, пак е взел да бълбука клапанът :shock: Вече не зная какво да си мисля :think:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот st_jivko » 09 Окт 2015, 10:49

24 часа след последното мерене,провери пак.Сам ще си направиш изводите,ако има
някаква промяна.Ако няма,пак ще си ги направиш.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 14 Окт 2015, 23:06

Преди малко приключих с бутилирането на бирата :) Общо 10 дни от началото на ферментацията и 7 дни откакто метнах хмела за сухото. Цветът не се е променил видимо в сравнение с този, който имаше бирата преди ферментацията, тоест оранжево кехлибарен. Измерих плътността и хидрометъра показа 1.013 SG (3.32 Плато). Опитах бирата и ми хареса какво е станало за момента - силен аромат на Цитра, нисък до среден битер без лоши миризми и вкусове. Усеща се, че е станала по-силничка. Според мен алкохолът преди добавянето на захарта за газировка е около 6,3-6,4 % ABV. За газировка използвах по 7 гр. бяла кристална захар на литър. Бутилирах общо около 24 литра бира предимно в бутилки от 0,330 литра (вчера ми се е..а мамата докато ги измия тези бутилки). Смятам да запиша бирата 6,5 % ABV. В общи линии за сега толкова, остава чакането да се газира бирата и след това отлежаване. Надявам се да и стигне времето до сватбата да се балансира (22.11.2015г.). ПОЗДРАВИ :!:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 21 Окт 2015, 21:03

Хайде на Силното Ейлче :lol: Току що думнах една бутилчица. Нито е отлежавала, нито нищо, 7 дни за газировка на стайна температура и 2 часа в хладилника да се поизстуди! Както се казва, е това е друга бира :D Много съм доволен от резултата. Хубав аромат, добра плътност, добра газировка, хубав цвят. Вярно не е голяма горчивината, но това се целеше. На тази бира ще и подхожда повечко отлежаване, да може да се балансира вкуса, да стане по фина пяната и да изпъкне малцовия характер. Мога да кажа само НАЗДРАВЕ!
Прикачени файлове
12180173_957518984284381_2075459623_n.jpg
12168155_957518960951050_1217048989_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 23 Ное 2015, 00:47

Към днешна дата бирата изглежда като на снимката по-долу. По-голямата част я подарих днес на сватбата на моите приятели (разбира се не с този етикет). Оставил съм последни 2 бутилки за софийската сбирка, която се очертава да бъде на 02.12.2015г. и на която се надявам да присъствам. :clap:
Прикачени файлове
12289709_1011007395633111_7021968299730423110_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 17 Яну 2016, 23:50

Здравейте! Днес варих един стаут по следната рецепта, за която благодаря на Ицо (amebata).
2,8 кг. Малц Пейл Ейл
3,5 кг. Малц Мюних 1
0,7 кг. Малц Карафа 1
Хмел само горчива порция 30 гр. Магнум за 40 минути.
Дрожди Нотингам, вложени след нещо като бърз министартер.
Общо взето не се получи точно това, което целях (27 литра мъст при около 15 Плато), като това го отдавам на лошо промиване. За първи път промиването вървеше адски бързо, което явно не е било добре :) Предполагам, че температурата на водата за промиване не е била точна или е имало друг проблем. В резултат на това преди варенето имах около 35 литра мъст с 10-10.5 Плато. Варих общо 2 часа доста бурно, като 40 минути преди края на варенето добавих Магнума, а 15 минути преди края половин чаена лъжичка Ирландки мъх (не, че тази бира ще се избистри, но така да има). След варенето охлаждането и финалното прецеждане мина нормално, като ми направи впечатление, че имам по-малко утайка от белтъци от обикновено. Мини стартера го направих от 400-500 мл. мъст, която взех след завирането и една супена лъжица захар, разтворена във около 200 мл. вряща вода. Охладих тази смес и засях дрождите при около 25 гр. на стартера и 20-22 температура в помещението. Докато охладя и прецедя бирата имаше видима активност в буркана. В крайна сметка заквасих общо 25 литра мъст, с плътност около 13 Плато, която сега съм заточил в коридора на температура 17-19 гр. Ще видим какво ще се получи в крайна сметка. Като вкус и аромат целта е кафе, дано се получи.
P.S. Ето няколко снимки от днес :)
Прикачени файлове
12509384_996449130391366_201088889322823222_n.jpg
12494831_996391023730510_7343832307714497235_n.jpg
12376203_996543047048641_419175948957902929_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 18 Яну 2016, 23:41

Днес сутринта се попритесних, защото като станах клапана въобще не беше мръднал. Веднага отворих ферментатора и видях, че има обилна пяна на повърхността, тоест ферментация имаше. Тази вечер като се прибрах от работа водата в клапана бе изместена доста, а на около 24 часа от заквасването започна да си бълбука и сега става все по-често :) Така като го чувам съм спокоен и ми грее душичката :D Явно си трябваше време, а аз очаквах на 12-тия час да е по-добро положението :lol:

P.S. Забравих да спомена, че според калкулатор ИБУ-то е между 35 и 40.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron